Voznijak: Film o Džobsu daleko od istine

Suosnivač firme Apple, Stiv Voznijak kritikovao je novi film o Stivu Džobsu "jOBS", nakon što je u javnost izašao prvi video klip priče o stvaranju kompanije Apple, a film premijerno prikazan na festivalu Sandens.

Izvor: Izvor: guardian.co.uk

Nedelja, 27.01.2013.

19:00

Default images

Promotivni video za film prikazuje glumce Eštona Kučera koji glumi Džobsa i Stiva Gada u ulozi Voznijaka koji diskutuju o prednostima računarskog operativnog sistema koji je Voznijak upravo razvio. U tom delu Džobs pokušava da ubedi Voznijaka u budući prodor i uticaj kompjutera u svakodnevni život ljudi, ali mu skeptični Voznijak odgovara "Niko ne želli da kupi računar. Niko!!!", prenosi Guardian

Međutim, Voznijak koji danas ima 62 godine je na sajtu Gizmonda gde je video prvi put pušten u javnost, napisao je da scena u filmu nije "ni blizu istine".

"Nikada nismo imali takav odnos. Nisam siguran na šta se cilja...likovi su potpuno pogrešno prikazani", dodao je.

Voznijak koji je u tehnološkim krugovima poznat pod nazivom "Voz" je takođe sugerisao da je Džobs bio daleko od oreola "inspirativnog vođe" i da je verovatnije da je upravo od Voznijaka naučio većinu stvari o mogućnostima personalnih računara.

"Džobs je bio majstor da od mojih ideja napravi "lagan novac" i dosetio se kako da proizvodimo matične ploče za 20 a kasnije ih prodajemo za 40 dolara", kaže Voznijak.

"Ja nikad nisam izgledao kao profesionalac, kada smo počnjali bili smo klinci, a naš odnos potpuno drugačiji nego što je prikazan na filmu. Nije mi zbog toga svejedno, neprijatno mi je, ali ako je film zabavan, neka bude tako. Svako ko bude pročitao moju knjigu "iWoz" moći će da stvori pravu sliku o našem odnosu", rekao je Voznijak.

Film "jOBS" je svoju svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sandens festivalu, a u biosopima će početi da se prikazuje od 19. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: