Roditelji na Googleu, deca na YouTubeu

Internet je postao deo svakodnevice. Dok to mnogi roditelji još sumnjičavo posmatraju, današnja deca se sa velikom sigurnošću kreću kroz mrežu. Ipak nije naodmet ponekad ih uzeti za ruku u digitalnom svetu.

Izvor: Autorke: Silke Wünsch / Marina Martinoviæ; Odgovorni urednik: Mehmed Smajiæ

Subota, 19.01.2013.

08:45

Default images

Za mnogu decu danas je jedna stvar jasna kao dan: bez interneta računar nije pravi računar. Roditelji na to gledaju drugačije, jer su do pre nekoliko godina radili s računarima koji još nisu imali pristup Internetu. Današnja deca, međutim, odrastaju uz internet, za njih je globalna mreža tu otkad znaju za sebe i nešto tako samorazumljivo kao za ljude tečna voda. Mnogi roditelji na iternet gledaju više kao na medij s kojim treba oprezno da se ophode, jer u mreži se ipak može naići i na loše stvari.

Takvih i sličnih predrasuda roditelja u svojoj knjizi "Netzgemüse - Erziehung und Aufzucht der Generation Internet" (Mrežno povrće - odgajanje Internet generacije) žele da se reše autori Džoni i Tanja Heuzler. Oboje su i sami roditelji dva sina u najboljem "digitalnom uzrastu". Smatraju da bi decu u digitalnom uzrastu trebalo brižljivo odgajati - poput mladog povrća, kome se takođe brižljivo posvećujemo da bi uspelo.

Bračni par Heuzler tako u svojoj knjizi "Mrežno povrće" opisuje kako decu možete osposobiti za "životni prostor Internet". I to ne izricanjem zabrana, već tako što ih jednostavno pustite da se kreću Internetom. Ali samo uz razumne instrukcije.

Problem mnogih roditelja je što ne mogu stalno da kontrolišu šta njihova deca čitaju ili gledaju na Internetu. A opet ni ne žele stalno da nadziru decu. Autori na 300 stranica opisuju kako se taj problem može elegantno rešiti.

Autorima nije samo stalo do digitalnog vaspitanja dece, već i - kako se može na mnogim mestima u knjizi pročitati - do toga da kod roditelja kritičnih prema mreži iskorene strah od tog medija. Jer, samo onaj ko poznaje "neprijatelja", zna i kako da ga pobijedi - prastara taktika.

Zainteresovani roditelji su kod ovo dvoje autora u najboljim rukama. Tanja i Džoni su već dugo "na domaćem terenu" kad se radi o Internetu. Već oko deset godina pišu blog "Spreeblick" (pogled s reke Špreje), koji je nagrađen Grimme nagradom. Osim toga oni su i suinicijatori velike berlinske blogerske konferencije "re:publica". Ukratko rečeno: ovo dvoje znaju veoma dobro kako funkcioniše globalna mreža.

"Sva ta upozorenja koja svakodnevno čitamo idu nam, kao autorima, strašno na živce, jer tako zbunjenim roditeljima uopšte ne pomažu", ističe Džoni u podcastu "Mrežno povrće".

Dvoje autora suočilo se s pitanjem kako da napišu knjigu za roditelje koji imaju decu oduševljenu internetom, a da u knjizi ne moraju detaljno da objašnjavaju mrežu. Jer, nije im ideja da stvore neku vrstu "interneta za početnike". U knjizi se na kraju mogu tu i tamo onaći kratka pojašnjenja najpoznatijih mrežnih usluga, ali ono što je važnije jesu saveti kako te usluge najbolje da koristite.

Od istraživanja pomoću Googlea (iliti googlanja), Wikipedije, pa do pretraživanja YouTubea ili korišćenja Facebooka. Pomoću jasnih primera pokazuje se kako se jednostavnim sredstvima mogu filtrirati i iskoristiti informacije iz mreže:

Da li je taj sajt zaista od tražene pop zvezde ili je to produkcijska kuća koja želi da promoviše svoj proizvod? Mogu li taj članak na Wikipediji stvarno da koriste za domaći iz istorije ili da ipak potražim dodatni izvor informacija? Šta YouTube još može osim da prikazuje smešne video-klipove? I što zaista treba o sebi da iznesem na Facebooku?

Mogućnosti, koje u svojoj knjizi navode Tanja i Džoni Heuzler, imaju snagu da uvere skeptične roditelje u to da Internet nije nikakvo zlo za decu, kako se to često ističe u javnosti. Poruka knjige glasi: "Prihvatite Internet kao deo života, koristite ga i profitirajte od njega!"

Ipak, u knjizi ima i odlomaka u kojima se autori kritički suočavaju s temama poput zaštite podataka, pornografije, zavisnosti od Interneta i zaštite autorskih prava. Pri tom se autori ne ponašaju poput zaštitnika roditelja, već ih samo upućuju na zamke na mreži na koje eventualno mogu da naiđu oni ili njihova deca. Kako će se roditelji na kraju da se ophode s tim "mogućim zamkama", to im se u ovoj knjizi ne propisuje.

Heuzerovi žele da roditeljima približe Internet pa im savetuju da ga često koriste. Deca treba da se vežbaju i uče kad je reč o tom mediju, kako bi mogla da skupljaju sopstvena iskustva. Ali, kao i u stvarnom životu, "opasnost od povreda" trebalo bi da se izbegava pa se na kraju knjige navode dodatne informacije o dečjoj zaštiti kad su u pitanju računari i Internet.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: