IT dostignuća u 2012. godini

Ovu godinu obeležio je veliki broj revolucionarnih uređaja i tehnologija. Internet sajt Mashable predstavio je neke od najinteresantnijih dostignuća tehnološke industrije u 2012.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

14:43

Default images

Svaki od ovih uređaja i ideja pokazao je da je svet moguće menjati malim koracima ili da je savršenstvo ipak moguće unaprediti ili redefinisati.

Microsoft Surface

Iako mu je trebalo vremena, Microsoft je napokon uleteo na tržište tableta sa Surfaceom koji nije baš pravi tablet, ali nije ni kompjuter. Zapravo, u pitanju je PC u "odelu" tableta. Iako nije savršen, bez problema ga možemo nazvati „tabletom za sve fanove Windowsa“. Iako neće privući vlasnike iPad-a - za sve sve one kojima je Android pomalo zbunjujući, Surface može biti prihvatljiva alternativa.

Windows 8

Na njemu se radilo godinama, a Microsoft ga je zvanično predstavio 26. oktobra. U pitanju je dramatično odstupanje od Windowsa 7 - Windows 8 predstavio je kontraverzni Start Screen, i tako eliminisao Start dugme na koje smo svi tako navikli ali je zato ponudio brojne druge inovacije za koje se nada da će privući nove korisnike.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Ultrabook

Ove godine sasvim sigurno nije bilo nestašice ultrabookova, ali Lenovo ThinkPad X1 Carbon Ultrabook zaista je jedan od onih koje treba posebno spomenuti. Po ceni od 1.500 dolara dobijate najlakši ultrabook ikada napravljen koji pleni svojim linijama i dizajnom. Tu su takođe i ekran od 14 inča, pozadinski osvetljena tastatura, high-definition displej i baterija koja se puni za manje od pola sata.

Windows Phone 8

Napokon je neko predstavio operativni sistem za smartfone koji ne izgleda kao red ikonica. Ovoga puta Microsoft je predstavio svoj OS za koji se nada da će postati "budućnost" mobilnih telefona.

HTC One X+

Za mnoge je HTC One X telefon godine, ali HTC One X+ ubrzo je promenio to mišljenje, zahvaljujući izuzetno brzom procesoru i znatno dužem veku baterije.

Google Project Glass

Ove futurističke naočare poseduju ekrane koji nam omogućavaju da gledamo podatke smeštene na Android telefonu. Nakon predstavljanja u aprilu, Google je počeo da pravi prototipove (za 1.500 dolara) u julu.

Nokia Lumia 920

U pitanju je prvi Nokijin Windows 8 telefon sa 4.5-inčnim ekranom rezolucije 720p i dual-core 1.35 GHz Snapdragon S4 procesorom. Takođe poseduje i neverovatnu kameru, možda jednu od najboljih ikada ugrađenih u kućište nekog telefona.

iPhone 5

Brži je od prethodnika, ima veći ekran od 4 inča, zadržao je prepoznatljivi iPhone dizajn, i košta (otprilike) isto. Za mnoge je ovo najbolji smartfon koji je upravo postao još bolji.

Intel Ivy Bridge Procesori

Ovi procesori poseduju magičnu kombinaciju koja predstavlja muziku za uši svakoga ko je fasciniran tehnologijom. Ovi quad-core procesori nisu samo brži od svojih prethodnika, već troše i znatno manje energije.

Kindle Paperwhite

Ovo nije prvi Kindle čitač a sasvim sigurno neće biti ni poslednji, ali je Amazon sa ovim modelom uspeo da se skoro približi savršenstvu. Ekran od 6 inča ravnomerno osvetljavaju LED diode za lakše čitanje, a tu je i cena – 119 dolara. Kindle Paperwhite jako je blizu savršenstva.

iPad 4

Apple je predstavio quad-core iPad 3 u martu, a njegov Retina displej bio je "super-oštar." Onda je u oktobru kompanija rešila da nadmaši samu sebe sa modelom iPad 4 koji je pored Retina displeja imao i skoro duplo bolje performanse.

Google Fiber

Kompanija Google rešila je da svim provajderima pokaže kako se posao radi kada je u pitanju pristup internetu. Google Fiber je kombinacija širokopojasnog interneta i televizije koji je obuhvatio Kanzas Siti sa do sada nečuvenom konekcijom od 1GB u sekundi. Stanovnici ovog grada plaćaju 70 dolara kako bi bili deo ovog neverovatnog eksperimenta, a Google bi uskoro trebalo da ovu tehnologiju omogući svima.

Samsung Galaxy S III

Ovo je svakako bio hit telefon ove godine. Sa svojim 4.8-inčnim ekranom, Android Ice Cream Sandwich operativnim sistemom i kamerom od 8 megapiskela, Galaxy S III je bez većih problema svrgnuo iPhone 4S sa trona najprodavanijeg telefona na svetu.

MacBook Pro sa Retina displejom

Ovim uređajem bili su impresionirani svi, ne samo pasionirani ljubitelji Apple proizvoda, pogotovo njegovim Retina ekranom. Po mišljenju mnogih, ovo je najlepši ekran ikad viđen na nekom računaru. Oštrina i boje su jednostavno neprevaziđene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: