Grob povezan sa internetom

Ideja se rodila u SAD, u Sijetlu, i kao koncept se širi velikom brzinom: kamenoresci na nadgrobne ploče ucrtavaju ili klešu tzv. QR-kodove. Onaj ko očita takav kod mobilnim telefonom može da sazna sve o pokojniku.

Izvor: Deutsche Welle, Autori: Saša Bojiæ

Četvrtak, 06.09.2012.

20:03

Default images

Putem linkova koji vode na pokojnikovu internet-prezentaciju, ili na video-zapise iz njegovog života, ili na Wikipediju, QR-kod nam nudi mogućnost da bolje upoznamo pokojnika.

U kod mogu da se ugrade svakakvi podaci. Nadgrobne ploče sa vezom za internet - stručnjaci to smatraju revolucijom u kulturi odavanja pošte pokojnicima.

U Kelnu je novi metod rada prvi počeo da primenjuje kamenorezac Andreas Rozenkranc. „To sigurno nije rešenje za svakoga“, kaže ovaj pionir projekta koji bismo mogli nazvati grobom 2.0, „oni koji danas imaju svoje prezentacije na Facebooku žele da stave drugima na raspolaganje podatke o sebi – sasvim je normalno pitanje: zašto ti podaci ne bi mogli da se pozovu i posle smrti?“

Mogućnosti se tek istražuju

QR-kodovi su postali vrlo traženi otkako su pametni telefoni u širokoj upotrebi. Kamere telefona mogu da očitaju kodove, tako da je na taj način moguće dobiti informacije o proizvodima, kupiti karte za prevoz ili koncert, pa čak i uplatiti letovanje.

„Mislim da su mogućnosti da QR-kodovima, baš kao i mogućnosti interneta, gotovo neograničene“, kaže Rozenkranc, „zamislite da Vaš pas ima ogrlicu sa takvim kodom; ako se on izgubi, taj kod može da se skenira i onaj ko to učini dospeće na internet stranu na koju će moći da se prijavi kao nalazač i napiše: našao sam tvog psa, dođi i pokupi ga.“

Posebno podesno za urne

Kakve informacije sadrži nadgrobni QR-kod, to zavisi isključivo od želje onoga koji osmišlja nadgrobni spomenik.

Kod može da sadrži samo citat iz Geteovih dela, ili da bude zbirka internet-linkova. Osim toga, on može da postojeću nadgrobnu ploču poveže i sa nekim virtuelnim komemorativnim mestom kao što je „eMorial“ – stručnjaci prenose da odavanje pošte pokojnicima sve više prelazi na internet.

Mnogi QR-kod smatraju i spasonosnim rešenjem za sve koji žele da posle smrti budu spaljeni, jer na urni sa pepelom dosad nije bilo mesta za nešto više informacija o pokojniku. Ali ovaj kod može da stane na svaku urnu i opremi je mnoštvom podataka.

Narušavanje reda?

Osim toga, internet strana na koju vodi kod uvek može da se aktuelizuje, tako da je moguće stalno obnavljanje sadržaja.

Na sve to sa podozrenjem gleda kelnski ured za uređenje grada i zelenih površina jer postoji opasnost da QR-kodovi odvedu posetioce groblja na linkove na kojima ima glasnih sadržaja, što bi moglo da omete mir drugih posetilaca, a da i ne govorimo o ometanju eventualno neprimerenim medijskim sadržajima.

To je sasvim u duhu nemačke sklonosti ka pravnom regulisanju svih oblasti života – i smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: