Kina blokirala pretragu budućeg lidera

Kina je od danas blokirala pretraživanje na internetu imena budućeg lidera, Sji Ðinpinga, dan nakon što je na isti način zabranila pristup sajtu njujorške agencije Blumberg, zbog objavljivanja izveštaja o bogatstvu porodice tog kineskog zvaničnika.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

15:24

Default images

Blumberg je, koristeći javno dostupne podatke, sastavio spisak investicija koje je realizovala šira Sjiova porodica, u ukupnoj vrednosti od 376 miliona dolara, prenela je agencija AFP.

U izvestaju je navedeno da Sji, koji bi krajem godine trebalo da bude imenovan za čelnika vladajuće Komunističke stranke, a u martu 2013. godine i za novog predsednika Kine, kao ni njegova žena ni njihova ćerka, nisu povezani ni sa jednom od tih investicija, kao i da nema naznaka nezakonitog postupanja Sjia ili njegove porodice.

Ta priča, koja ukazuje da kineska elita ima pristup bogatstvu i da je sve veća razlika između bogatih i siromašnih, ipak je navela zvanični Peking da od juče blokira pristup svim sajtovima Blumberga na teritoriji Kine.

Danas su cenzori otišli korak napred i blokirali mogućnost pretraživanja Sjiovog imena na Internetu i mikroblogovima, a i dalje su blokirani svi sajtovi agencije Blumberg.

U izveštaju je navedeno da Sjiova šira porodica, uglavnom njegove sestre i zetovi, poseduju indirektni udeo od 18 odsto u 1,73 milijarde dolara vrednoj kompaniji u sektoru metala retke zemlje, kao i 20 miliona vredan udeo u tehnološkoj kompaniji, a finansijski su povezani i sa vodećim firmama u sektoru nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: