Apple povećao dominaciju među tabletima

Istraživačka kompanija IDC objavila je rezultate svog istraživanja tržišta tabličnih računara u prvom tromesečju 2012. koji pokazuju da je Apple povećao svoj udeo na tom tržištu.

Izvor: Mikro

Subota, 05.05.2012.

10:29

Default images

Pad isporuka modela sa Androidom doveo je do toga da IDC-ove prognoze o isporukama u prvom tromesečju 2012. ne budu ispunjene.

Kompanija je predvidela da će u tom tromesečju biti isporučeno 18,6 miliona tabličnih računara, ali su se isporuke zaustavile na 17,4 miliona.

Takođe, IDC je predvideo pad isporuka od 34% u prvom tromesečju u odnosu na četvrti kvartal 2011, ali isporuke su smanjene za 38,4%.

Appleove isporuke su takođe smanjene, ali ne u toj meri kao kod proizvođača računara sa Androidom.

Apple je u prvom tromesečju 2012. prodao 11,8 miliona iPada (15,4 miliona u poslednjem tromesečju 2011.), ali je zahvaljujući lošijim rezultatima svojih konkurenata povećao tržišni udeo sa 54,7% na 68%.

Na drugom mestu rang-liste proizvođača nalazi se Samsung, a slede kompanije Amazon, Lenovo i Barnes & Noble.



Svim proizvođačima tabličnih računara za utehu ostaje činjenica da isporuke rastu na godišnjem nivou. U poređenju sa prvim tromesečjem 2011. kada je prodato 7,9 miliona tabličnih računara, prodaja je u prvom tromesečju 2012. povećana za 120%.

IDC-ovi analitičari smatraju da je Apple povećao svoj tržišni udeo ne samo zahvaljujući lošim rezultatima svojih konkurenata, već i zbog toga što iPad sve više postaje računar za sve namene, umesto računara za zabavu i multimediju.

Sve više korisnika počinje da koristi iPad u obrazovne svrhe, navode IDC-ovi analitičari, a u tome im pomaže i to što je Apple odlučio da zadrži nisku cenu iPada 2, nakon što je u martu predstavio model iPad 3.

IDC-ovi analitičari predviđaju da će u drugom tromesečju tekuće godine doći do opravka tržišta, jer će mnogi proizvođači ponuditi svoje nove modele. Ipak, jedan od ključnih faktora za nadmetanje sa Appleom (pored, naravno, karakteristika uređaja) je niska cena tih modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: