Zarada Amazona iznad svih očekivanja

Finansijski rezultati Amazon.com Inc-a nadmašili su očekivanja i najvećih optimista sa Vol strita.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

16:32

Default images

Veliki troškovi najveće prodavnice na internetu počeli su da se otplaćuju zahvaljujući boljoj prodaji digitalnih proizvoda preko Kinde Fire tableta.

Bruto zarada u prvom kvartalu 2012. iznosila je 13,18 milijardi dolara, što je 34% više nego godinu dana ranije. Akcije Amazona skočile su za skoro 15% i povećale vrednost kompanije na preko 10 milijardi.

„Prošlo je dosta vremena od kad je Amazon nadmašio očekivanja analitičara”, kazao je Kolin Sebastijan iz Robert W. Baird & Co. „To podseća na Amazon od pre tri-četiri godine”.

Iako stručnjaci procenjuju da Kindle Fire, tablet koji je trebalo da bude konkrentan Appleovom iPadu, ne donosi profit kompaniji, on ima važnu ulogu jer pomaže Amazonu da lakše "iznese" promenu od fizičkih proizvoda - knjiga, DVD-ja, video igara i CD-a - do digitalnih verzija istih sadržaja.

Tokom prvog tromesečja 2012. devet od 10 najprodavanijih proizvoda na Amazon.com su bili digitalni, uključujući Kindle e-knjige, filmove, muziku i aplikacije.

„Jedna od najvećih briga je bila da li će Amazon biti konkuretan u toj tranziciji sa fizičkih na digitalne proizvode”, kazao je Ben Šahter, analitičar iz Macquarie. „Odlično im je išlo sa e-knjigama, ali izgleda da im sada ide dobro i u drugim oblastima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: