Testirali smo: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus

Ako volite svog sedmoinčnog galaksija ili ste generalno ljubitelj/ka tableta takvih mera, Samsung ima ponudu za vas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2012.

11:59

Default images

Nakon intenzivnih radova na desetoinčnim tabletima Samsung je našao vremena da se posveti debitantskom form faktoru kada je familija "Tab" u pitanju.

Iako se možda čini kao da je prošlo mnogo više, tek pre nešto više od godinu dana prvi put probali smo Galaxy Tab, model koji je Froyo (Android 2.2) doveo na veliki ekran, budeći nade da Android ima i može šta da pokaže u poređenju sa tada, a i sada, tvorcem i suverenim vladarem tog tržišta.

U međuvremenu desilo se to da je Samsung odlučio da napravi uređaj skoro za svaku dijagonalu koju možete zamisliti, a Galaxy Tab 7.0 Plus (u daljem tekstu 7.0+) predstavlja prvi sledeći model na koji nailazite posle Notea.

Vođen tom namerom, Samsung uspeo je da napravi i verovatno najveću zabunu u istoriji tableta, pošto pored 7.0+ postoji još jedan 7.0 samo što je on Galaxy Tab 2. Tako u familiji sedmoinčnih Samsunga postoje Galaxy Tab 7.0 Plus, Galaxy Tab 2 7.0, sada već zastareli prvi Galaxy Tab, ali i model sa nešto većom dijagonalom od tačno 7 inča, Galaxy Tab 7.7 (zaključili ste izvesno da se oznake modela direktno odnose na dijagonalu ekrana).

Ponuda dalje ide preko Galaxy Taba 8.9 do modela sa dijagonalom od 10,1 inča, kojih opet ima dva (Galaxy Tab 10.1 i Galaxy Tab 2 10.1), odnosno tri ako računamo i prvi pokušaj koji je ubrzo preimenovan u 10.1v.

Od svih pomenutih urađaja ovoga puta pred nama je 7.0+, upgrade originalnog Galaxy Taba. 7.0+ u svakom pogledu podseća na Galaxy Tab 10.1 (u daljem tekstu 10.1) osim naravno dimenzijama, budući da su im dizajn, oblik i izrada kućišta skoro pa isti. Ako ste probali ili videli 10.1, skoro da ste videli i 7.0+, no razlika ipak ima više nego dovoljno da se ne zadržimo na tome.

Dizajn i izrada

Galaxy Tab 7.0+ prema tome napravljen je od plastike, na isti način i u istom stilu kao 10.1. Prednja površina ispod koje se nalaze ekran i ostatak prostora do ivica spojen je sa pozadinskim delom zaobljenom sjajnom plastikom duž koje se nalaze konketori i tasteri.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Na zadnjoj strani plastika je sjajna i bela, a sve izgleda karakteristično za tu seriju Tabova. Taj dizajn ujedno je i predmet sporenja između Applea i Samsunga, a najnovija serija Galaxy Tab uređaja sa oznakom 2 uvodi redizajnirane bočne i pozadinske površine koje drugačije izgledaju ali i drugačije "funkcionišu".

Čuvenih 8,8mm, koji su inspirisani iPadom 2 Galaxy Tab 10.1 učinli u to vreme najtanjim tabletom na svetu, izostaju u ovom slučaju, te je 7.0+ tanak 9,6mm, što je opet daleko manje od osnivača familije.

Masa od 345 grama i zaobljenost kućišta u kombinaciji sa pomenutom merom čine da 7.0+ u poredjenju sa originalnim tabom pri rukovanju izgleda kao da je iz drugog vremena, te je u tom smislu više nego odličan naslednik.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Kvalitet je na nivou Samsungovih plastičnih konstrukcija, ne izgleda jeftino, a čvrstina i kvalitet veoma su dobri.

Ekran

Sličnosti sa modelom 10.1 nastavljaju se i kada je ekran u pitanju, budući da je panel ugrađen u 7.0+ PLS LCD.

Implikacije upotrebe pomenute tehnologije kada je 7.0+ u pitanju takve su da je slika prosečno svetla, kontrast dobar, a kvalitet prikaza boja dosta bolji od onoga na šta smo navikli kada su LCD ekrani u pitanju.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Uglovi gledanja i prikaz na dnevnom svetlu takođe su jako dobri, pa se čini da je, ukoliko volite LCD ekrane, PLS dobar i konkurentan IPS ekranima na čiji smo kvalitet prikaza već navikli. U konkretnom slučaju ostaje utisak da je osvetljenje moglo biti bolje, što bi upotpunilo lepo iskustvo koji je ostalo za PLS panelom na 7.0+.

Broj tačaka na ekranu pak nije nikakva vest, što znači da u tom smislu 7.0+ ne donosi ništa novo u poređenju sa originalom. Konkretno, u pitanju je rezolucija od 1024x600 piksela, a nemoguće je ne pomisliti da je Samsung propustio divnu šansu da oduševi sa većom, recimo rezolucijom od 1280x720.

Jezgra

U 7.0+ Samsung je ugradio svoj SoC, a u pitanju je Exynos 4210. Drugim rečima, radi se o dva procesora na po 1,2GHz, i četiri grafička Mali 400 jezgra. Memorije je 1GB, a u zavisnosti od modela 7.0+ isporučuje se sa 16 ili 32 GB internog storidža. Tu je i MicroSD slot koji može primiti kartice do 32GB.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Performanse svega specificiranog nema smisla dovoditi u pitanje, pa 7.0+ poseduje dovoljno snage da može uraditi skoro sve što vam padne na pamet da mu zadate. Uticaj na autonomiju je takav da baterija i pri intenzivnijem korišćenju (automatsko osvetljenje, video, web, igre) izdržava ceo dan. Ukoliko se manje ili uopšte ne igrate odnosno gledate video sadržaje, sva je prilika da će 7.0+ izdražati i dan i po do dva.

Na 7.0+ nemojte računati ukoliko planirate da koristite tablet za fotografisanje, jer je u njega ugrađena zadnja kamera od 3Mpx sa LED blicom, koja je sposobna da usnimi 720p video sa 30 frejmova po sekundi. Prednja je pak znatno bolja u odnosu na ono za šta se koristi, pa će vas dok video chatujete snimati kamera od 2 Mpx.

Android

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus u ovom momentu isporučuje se sa Androidom 3.2 i TouchWiz okruženjem za tablete koje smo mogli videti i na 10.1.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Nema se šta puno reći o softverskoj strani 7.0+, a može se primeniti i nadgraditi konstatovano u nedavnom opisu Sony Xperije S. Isporučiti telefon sa Gingerbreadom i tablet sa Honeycombom skoro šest meseci nakon izlaska Ice Cream Sandwitcha (trenutne aktuelne verzije Androida za telefone i tablete) i ne obezbebediti update najjednostavnije nema smisla.

Sve softverske inovacije i dodaci kojima Samsung želi olakšati život ionako učmalom svetu Android tableta u senci su povremenih zastajkivanja i problema koje smo već videli na Honeycombu. Hardverski potencijal koji 7.0+ ima zbog toga ne može doći do punog izražaja. Naravno, uređaj je potpuno upotrebljiv, ali sa takvim specifikacijama i za novac koji se za 7.0+ mora izdvojiti stvari bi morale biti daleko bolje od samo upotrebljivog.

Upgradea na ICS po svoj prilici će biti, pominje se drugi kvartal 2012. no zvaničnih povtrda o tačnom tajmingu za to nema.

Zaključak

Galaxy Tab 7.0 Plus na domaćem tržištu jedini je Samsung tablet sa dijagonalom od tačno 7 inča, što ne mora da znači da će tako i ostati. Naime, na početku pomenuti Galaxy Tab 2 7.0 jako je sličan 7.0+, ima slabiji procesor (1GHz), lošiju prednju kameru (0,3Mpx) i istovetnu zadnju bez blica, ali i Ice Cream Sandwich pravo iz kutije.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus (Photo: B92)
Logika iza plasiranja oba modela na tržište za naše uslove još uvek nije poznata. Galaxy Tab 2 7.0 imaće smisla jedino ako bude dovoljno jeftiniji da lošije kamere i nešto sporiji procesor opravdaju manju rupu u budžetu, kada i ako stigne u Srbiju.

7.0+ kod Telenora, koji nam je uređaj ustupio na test, košta 59 hiljada bez ugovorne obaveze.

Na kraju, Samsung je neprikosnovenim izborom potencijalno napravio suprotan efekat, jer dilemu i očekivanja na relaciji ova dva sedmoinčna modela dodatno komplikuju 7.7 i 8.9. Možda su ove dijagonale zapravo bolji izbor ako se želi manji tablet od 10.1, u 7.7 ugrađuje se i Super AMOLED Plus ekran rezolucije 1280x800, a dostupan je u Srbiji.

Doduše, na istom mestu skuplji je više od 15 hiljada dinara bez ugovorne obaveze, što je ujedno više i od sume koju valja odvojiti za Galaxy Tab 10.1.

U slučaju Samsungove porodice u ovom trenutku imati novac nije dovoljno. Potrebno je tačno znati šta se hoce, a dok 7.7 i ne stigne na test ostajemo bez finalnog suda o tome da li je 7.0 taman ili je mozda bolje ići "malo gore".

Koja je vaša idealna mera?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: