Zbog greške produžena prijava za gTLD

Greška u sistemu za primanje prijava za nove generičke domene najvišeg nivoa (generic top-level domain, gTLD), naterala je rukovodeće teloda krajnji rok za njihovo podnošenje produži do 20. aprila.

Izvor: Mikro

Petak, 13.04.2012.

13:00

Default images

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) objavila je u četvrtak 12. aprila da je dobila izveštaj o neobičnom ponašanju njenog sistema za primanje prijava (TLD Application System, TAS) i ustanovila da se radi o tehničkom problemu u njegovom softveru.

Prijave su se preko tog sistema primale od 12. januara i poslednji dan za njihovo podnošenje bio je 12. april. Međutim, zbog uočene greške sistem će biti ugašen do utorka pa je krajnji rok pomeren za 20. april. U saopštenju se uz izvinjenje kaže da je preduzet najkonzervativniji pristup da se zaštite svi podnosioci prijava i da je odvojeno dovoljno vremena da se problem reši.

Trenutno postoje 22 generička domena najvišeg nivoa, uključujući .com, .org i .net. Međutim u junu prošle godine odobren je plan koji omogućava da se registruju i drugi generički domeni, a potom je definisan i pravilnik koji detaljno opisuje postupak podnošenja prijava i uslove koji se moraju zadovoljiti.

Podnosioci zahteva moraju da plate 5000 dolara za prijavu i najmanje 185.000 dolara za njenu obradu. Ovaj iznos može biti i veći ukoliko se ispostavi da treba obaviti i neke dodatne specijalizovane korake.

Google je početkom ove nedelje potvrdio da je podneo prijave za nekoliko generičkih domena najvišeg nivoa, ali nije otkrio njihova imena. Možemo samo da nagađamo da su neka od njih, na primer, .google ili .youtube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: