SOPA je gotova!

"SOPA je gotova", glasi naslov članka koji se sinoć objavio američki portal Mashable, a koji se poziva na informacije objavljene na Facebook Washington DC strani.

Izvor: B92

Subota, 21.01.2012.

09:31

Default images

Tamo se kaže:

“Osećamo olakšanje nakon što je prepoznata ozbiljna šteta koju PIPA i SOPA mogu prouzrokovati internetu i drago nam je da su lideri u Kongresu odlučili da ne nastave dalje sa ovim zakonima. Želimo da zahvalimo milionima Facebook korisnika koji su delili svoje mišljenje o ovoj važnoj temi sa nama, članovima Kongresa i sa svojim prijateljima i porodicom, i koji su promenili smer u kome će zakon ići.

Cenimo što su zakonodavci poslušali zajednicu i spremni smo da radimo sa njima na rešenju za pirateriju i nepoštovanje autorskih prava koje neće ugroziti slobodu govora ili ekonomski rast i inovacije koje internet pruža”.

Agencija AP jutros piše da je nakon masivne kampanje internet servisa i miliona njihovih korisnika Kongres na neodređeno vreme odložio donošenje spornih zakona.

Vođa demokrata u Senatu, Hari Rid, rekao je da je “donošenje zakona odloženo u svetlu nedavnih događaja”, prenosi Rojters.

On je rekao i da nema razloga zašto se brige oko zakona ne mogu rešiti, ali nije ponudio novi datum glasanja.

I dok internet korisnici i velike kompanije koje su protestvovale protiv ovih zakona imaju razlog da se osećaju zadovoljno, isto se ne bi moglo reći za holivudske filmadžije, koji su najviše lobirali za uvođenje ovih zakona.

Kris Dod, predsedavajući Asocijacije filmskih stvaralaca Amerike (Motion Picture Association of America) i bivši demokratski senator, rekao je da će posledica neusvajanja ovog zakona dovesti do toga da i dalje postoji “sigurna kuća” za sve strane kradljivce.

Nakon protesta u sredu, podrška ovim zakonima počela je da se osipa, pa je tako u četvrtak osam članova Kongresa objavilo da neće glasati za ove zakone.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame, pošto je Bela kuća ranije izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali i navodi da neće podržati zakone "koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajber bezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet", prenosi agencija Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: