Sony Ericsson Xperia Mini

Sony Ericsson osvežio je liniju uređaja koju u celini možete smestiti na dlan.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

13:27

Default images

Update se odnosi na oba modela, te kao i pre nešto više od godinu dana male Xperie dostupne su sa ili bez fizičke tastature. Ovog puta probali smo model bez pomenutog ulaznog uređaja, nazvan skromno ali očigledno "Mini".

Xperia

Da je Mini zapravo Xperia jasno je i slabijim poznavaocima materije budući da je Sony Ericsson uspeo da zadrži prepoznatljivi vizuelni dojam uprkos redizajnu kućišta.
Umesto svih fizičkih tastera, novi dizajn kućišta podrazumeva dva kapacitivna dugmeta sa strane i polukružno u sve tri dimenzije izdvojen fizički Home taster. Sa koje god strane gledano novi Mini veoma podseća na prethodnika, iako su dimenzije za nijansu drugačije, a raspored portova i dugmića blago pomeren. Sve je na istoj strani kao i ranije, slušalice se priključuju odozdo (što će "aktivni korisnici džepova" ceniti), a uređaj se uključuje ili isključuje odozgo.

Xperia Mini izrađena je isključivo od plastike u već oprobanom maniru: matirana pozadina, sjajni bočni element koji zadnji poklopac spaja sa prednjom površinom koja objedinjuje ekran i kapacitivne tastere. Pomenuti Home taster izdvaja se pre svega oblikom i visinom, a dodatno je istaknut i sjajnim tankim obodom. U paketu se pored matirano crnog poklopca dobijaju jos dva, u tamnoj nijansi plave i crvene. Kvalitet cele konstrukcije je dobar, uređaj je kompaktan, reklo bi se na pravom odnosu uloženog i dobijenog.
Iako je za nekoliko milimetara veći od proslogodišnjeg modela Sony Ericsson i dalje nepogrešivo salje poruku sa osnovnim argumentom novog Minija. Dimenzije su i dalje dovoljne za potpunu pažnju svakoga ko se nađe pred Minijem. No, to nije jedini argument koji novi model ima.

Performanse

SE je u Xperiu Mini ugradio isti čip kao i u Arc (Qualcomm MSM 8255, isti je i u HTC Desire HD/S) što znači procesor na 1GHz i Ardeno 205 grafika, uz pola gigabajta RAM-a. "Reality display" ustvari je LCD sa Mobile BRAVIA engineom, a Minijev primerak je dijagonale 3 inča i rezolucije 320x480 piksela. Sve to pogoni Android 2.3, vizuelno, ali reklo bi se i ispod haube modifikovanim od strane proizvođača.
Modifikacije koje SE već tradicionalno pravi na Androidu najevidentnije su naravno na korisničkom interfejsu. Mini nastavlja princip koji je uveden prošle godine, te sam početni ekran aktivno koristi uglove kako bi se u njima smestile prečice ka često korišćenim aplikacijama i servisima. Kolorit i stil kontrola i ostatka interfejsa, te tranzicioni efekti razlikuju se od fabričkog Androida, a stvar je suštinski zamiljena tako da izgleda atraktivnije, što u kombinaciji sa aplikacijama i servisima koje SE isporučuje uz uređaj zaokružuje ponudu.
Kako je vizuelni dojam subjektivna kategorija, bavimo se objektivnim dosignućima SE-ovog razvojnog tima. Jedno od njih su performanse, pošto je Mini veoma brza sprava, sa interfejsom odličnog odziva i performansi. Vizuelne dopune Androidu takođe imaju jednu objektivno utvrdivu pozitivnu posledicu, a to je da korišćenje Minija teče izuzetno glatko, interfejs se ponaša kao veilka konzistentna, stabilna i brza celina.

Treći bitan momenat u celokupnom doživljaju je ekran. Pre svega, SE je iskoristio priliku da na ovako malu dijagonalu ne ugradi ekran previše male rezolucije, već se radi o 320 piksela po horizontalnoj i 480 po vertikalnoj ivici.

To znači dobru gustinu piksela što kao krajnji rezultat ima jasniju i kvalitetniju sliku. Mobile BRAVIA Engine, koji na žalost nismo mogli valjano proveriti jer bi nam za takav test trebala dva uređaja, reklo bi se doprinosi boljoj slici, mada preporučujemo da upitate prodavca ili prodavačicu za još jednog Minija kada ga budete gledali te uporedite ekran sa i bez BRAVIA Enginea (može se uključiti ili isključiti u podešavanjima).

Ostalo

Na spisku se između ostalog (GPS, radio, 320MB internog prostora, podrške za FM radio) nalazi i kamera sposobna da uslika fotografije od 5Mpx i HD (720p) video snimke. Kvalitet usnimljenog materijala je solidan, već nebrojeno puta ponovljen zaključak važi i sada: ako niste previše zahtevni kada je slikanje u pitanju, Mini će biti sasvim dovoljan i kao foto aparat.
Baterija je izdržala jedan dan aktivnog korišćenja interneta, slikanja i razgovora (po nekoliko sati). Ukoliko planirate da ga koristite na ovaj način svakonoćno punjenje će biti neophodno, dok nešto umereniji scenariji mogu izvući i dva dana iz Minijeve baterije.

Veličina pre svega

Jedina dimenzija po kojoj se Xperia Mini ne izdvaja je debljina od 16mm. Nema dileme da profil takav kakav je olakšava držanje tako malog uređaja, ali ostaje utisak da je mogao biti malo tanji.

Ostali utisci krajnje su pozitivni, te ako izuzmemo SE-ov dizajnerski koncept koji je novim uređajima doziveo osveženje, ali ne i promenu suštine, i koji ostaje u subjektivnom domenu (rado bismo čuli vaše mišljenje o dizajnu Xperia telefona u komentarima), Xperiji Mini se nema šta puno zameriti.
Mini omogućava sve što se od pametnog telefona an Androidu može zahtevati, uključujuči i igranje kada je ova rezolucija ekrana podržana, u jako maloj jedinici zapremine.

Ograničenja veličinom su manje-više očigledna, a bitan naglasak valja staviti na kucanje za koje u uspravnom režimu morate imati izuzetno male prste, te je za bilo kakav ozbiljniji unos teksta potrebno telefon okrenuti u horizontalan položaj.

Prema tome, završna dilema odavno nije bila lakša: ukoliko ne tražite mali telefon Mini nije sprava za vas. Ukoliko pak tražite, teško da ćete naći manji i bolji od ovog.

Uređaj na test ustupio Sony Ericsson, cena na domaćem tržištu iznosi oko 240 evra. Dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu.



Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: