U Srbiji najpopularniji Windows XP i Nokia

Konferencija službenog naziva “New Media Summit - Digital Agenda” bila je prilika da se dobije uvid u stanje informacionog društva kod nas i u regionu, kao i položaj i buduće trendove na polju novih medija.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

16:24

Default images

Otvaranje je prepušteno državnoj sekretarki za Digitalnu agendu, Jasni Matić, koja je putem video linka podsetila da su globalne komunikacije postale prioritet savremenog društva, te da su društveni mediji izuzetno zastupljeni u Srbiji, sa naročitim naglaskom na Facebook i Twitter.

To je potvrdio i Filip Pećinski, potpredsednik kompanije Gemius, koja od pre nekoliko meseci pruža statističke podatke za tržište Srbije.

Iako još uvek nepotpuni, podacima nisu obuhvaćeni svi domaći sajtovi, Gemiusove analize pokazuju da je sajt B92 najposećeniji u Srbiji, na drugom mestu nalaze se Novosti, zatim Sportal i portal Sportske.

Srbija ima znatno više korisnika Facebooka od drugih zemalja u regionu, preko 3 miliona. U Hrvatskoj ih ima više nego duplo manje.

Osim ovih, Pjećinski je izneo i podatak da je najpopularniji operativni sistem u Srbiji Windows XP, da je najpopularniji browser Firefox, sa oko 35 posto, ali udeo Chromea brzo raste i trenutno se nalazi blizu 30 procenata. Microsoftov Internet Explorer zauzima nešto preko 25 posto tržišta.

Zanimljivo je da je Gemiusovo istraživanje pokazalo da su mobilni uređaji sa kojih se najviše pristupa internetu iPhone i iPad. Ukoliko se gleda udeo proizvođača mobilnih telefona na tržištu Srbije, Apple se nalazi na drugom mestu, Nokia je i dalje prva, sa preko 35 posto, a treće i četvrto mesto pripadaju Samsungu i HTC-u.

Statistika je naročito interesantna jer na domaćem tržištu zvanično nije moguće kupiti iPhone.

Što se pretraživača koje korisnici u Srbiji koriste tiče, suvereno vlada Google, sa preko 95 posto, a slede ga Bing i Yahoo.

Trend mobilnog pristupa internetu dovešće do toga da 2015. godine 90 posto mobilnih uređaja podržava Wi-Fi tehnologiju, smatra Marek Slačik, izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije Telenor, koji je takođe bio jedan od panelista današnje konferencije.

On je, osvrćući se na prognoze da će do 2015. godine u CEE regionu smartfoni činiti polovinu prodatih mobilnih telefona, trend već prisutan u Americi i zapadnoj Evropi, rekao da će te godine smartfoni činiti 33 posto prodatih uređaja u Srbiji.
Photo: Tanjug
Dodatne statističke podatke za Srbiju dao je i direktor Ratela, Milan Janković, izlaganjem na temu domaćeg tržišta komunikacija. On je rekao da je penetracija mobilne telefonije u Srbiji 132,24 posto, odnosno oko 10 miliona krajnjih korisnika, što je trostruko više od penetracije fiksne telefonije u našoj zemlji.

Korisnika 3G mreže domaćih operatera ima 1,2 miliona, rekao je Janković, a prihod od telekomunikacija ostvaren u prošloj godini iznosio je 1,5 milijardi evra.

Govoreći o uticaju evropske regulative na domaće tržište, Janković je pomenuo da je krajnji rok za prelazak na digitalno emitovanje televizije u Srbiji 17. jul 2015. godine, ali je domaćom regulativom predviđeno da to bude urađeno do 4. aprila naredne godine.

O evropskoj regulativi i tržištima u razvoju govorio je i Vasil Baltac, iz CEPIS-a, koji istakao problem digitalnog jaza koji se može premostiti pomoću četiri stuba - ICT infrastrukture i pristupa internetu po pristupačnoj ceni, za šta je zadužen privatni sektor, mogućnosti da se koriste informaciono-komunikacione tehnologije, stub koji počiva na digitalnom obrazovanju, i kao četvrti je naveo dostupnost korisnih sadržaja, što je prema njegovom mišljenju nešto na čemu treba da radi i država i privatni sektor.

On je rekao i da je broj ICT korisnika porastao 4.000 puta od 1950. godine, od kada je populacija porasla samo 2,6 puta, ali da je i dalje velika razlika između razvijenih i zemalja u razvoju, a da će jedan od problema u budućnosti biti problem relevantnosti pretrage.

Ono što treba raditi, prema njegovom mišljenju, je težiti ka tome da internet penetracija bude 75-80 posto, što je manje nego što Norveška i Finska imaju već danas.

Blizu tom procentu nalazi se i jedna od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija, čija je direktorka Sektora za infrastrukturu elektronskih komunikacija, Mojca Jarc, rekla da je penetracija širokopojasnog interneta u domaćinstvima u toj zemlji 72,7 posto. Ono što Srbiju tek čeka, prelazak sa analognog na digitalno emitovanje, Slovenija je završila decembra prošle godine, a akt o elektronskim komunikacijama ova zemlja je usvojila još 2004. godine.

Od Jana Jileka, predsednika IAB-a u Hrvatskoj mogli smo saznati da 56 posto mladih u svojoj sobi ima televizor, a čak 75 posto njih u sobi ima PC.

Što se Ujedinjenog kraljevstva tiče, trend mobilnog interneta rezultirao je podatkom da polovina odrasle populacije svakog meseca pristupi internetu sa svog mobilnog uređaja, podaci su koje je izneo Stiven Herman, urednik BBC Online News, koji je govorio o potrebi medija da se prilagođavaju novim trendovima i svoj sadržaj prilagode drugim tipovima ekrana, pored tradicionalnog PC-a, tabletima, smartfonima i novim generacijama televizora sa mogućnošću pristupa internetu.

Popodnevni deo konferencije bio je rezervisan za predstavnike domaće internet scene koji su, između ostalog, govorili o viralnom marketingu, šansama za uspeh internet start-up projekata u Srbiji i tradicionalnim medijima na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: