UN: Internet je osnovno ljudsko pravo

Pristup internet je ljudsko pravo i jedan od prioriteta svih država mora biti omogućavanje pristupa internetu svim građanima, navodi se u izveštaju Ujedinjenih Nacija.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2011.

11:55

Default images

"Imajući u vidu to da je internet postao neophodan alat u borbi za širok spektar ljudskih prava, borbu protiv nejednakosti, ali i da doprinosi bržem razvoju, obezbeđivanje univerzalnog pristupa internetu treba da bude prioritet svim državama", rekao je Frenk La Ru, specijalni izvestilac Ujedinjenih Nacija.

On je istakao da je pristup internetu naročito važan u kriznim situacijama, kakve su bile u Tunisu ili Egiptu, ali i da vlade moraju voditi računa da izbegavaju zakone koji bi mogli dovesti do blokade interneta.

Za razliku od drugih medija, internet nije baziran na jednosmernoj komunikaciji i to ga čini revolucionarnim, smatra La Rue, koji kaže da internet čini da ljudi više ne budu pasivni primaoci informacija.

Iako smatra da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo, on primećuje da nije uvek izvodljivo omogućiti svim ljudima da uživaju u ovom pravu, ali da to ne sme sprečiti vlade da pokušaju da pruže svom narodu pristupačan internet.

Kompletan izveštaj objavio je LA Times, i možete ga pročitati ovde.

A kakva su predviđanja o brzini interneta i obimu internet saobraćaja kompanije Cisco, možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: