„Lisica“ na mobilnom

Na internetu su se pojavile prve slike koje pokazuju kako će izgledati Firefox Mobile, internet pretraživač kompanije Mozilla namenjen mobilnim uređajima. Ovo je prvi put da su se pojavili opipljivi dokazi na čemu Mozilla radi od oktobra, kada je ova kompanija prvi put pomenula Firefox Mobile.

Pripremila Tijana Todorović

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

14:13

Default images

Na svaki računar u svetu dolazi 20 mobilnih telefona, a broj pristupa Internetu sa mobilnih telefona svakodnevno se povećava. Sa druge strane, pretraživači ugrađeni u mobilne telefone pružaju škrt prikaz traženog web sajta, daleko gori od desktop pretraživača, i gotovo da nemaju nikakve mogućnosti prilagođavanja. Ali zato je tu Opere Mini (koju još jednom toplo preporučujemo), a nakon nje, stićiće nam uskoro i Firefox Mobile.

Kao i kod verzije pretraživača za računare i kod Firefox Mobile omogućeno je pretraživanje po tabovima, a može da se vidi do četiri thumbnail-a Web stranica ođednom. U ovoj ranoj fazi dostupne su i karakteristike kao što su Favorites, istorija pretraživanja kao i QWERTY tastatura na ekranu. Za sada nema RSS funkcionalnosti, ali je kompanija najavila njenu dostupnost u budućoj nadogradnji.

Kako kažu iz kompanije, Firefox Mobile će imati sve mogućnosti koje pruža današnji Firefox zajedno sa add-onovima. Projekt se još uvek razvija i biće dostupan nakon „puštanja“ Firefoxa 3.
Može se reći da su sada sve oči uprte u Mozillu koja je do sada “pustila” samo Minimo. Minimo je pretraživač za mobilne uređaje koji koriste Windows Mobile platformu. Dizajniran je da bude alternativa pretraživačima koji se isporučuju sa Windows Mobile-om. Kompatibilan je sa Windows Mobile 5.0. Minimo podržava GPS, poseduje čistiji korisnički interfejs kao i početnu stranicu koja uključuje bookmark-ove i pretragu.

I za kraj, kada je već reč o pretraživačima za mobilne telefone, spomenućemo i Skyfire.

Skyfire je pretraživač za Windows Mobile smartphone-ove. Ovaj web pretraživač može da prikazuje YouTube i druge multimedijalne sadržaje, baš kao i desktop web pretraživači. To omogućuje da ne morate da radite downloud i konvertujete video fajlove da biste mogli da ih pregledate, ili da ih otvarate u posebnom video plejeru.Skyfire je ovog momenta u privatnoj beti, a trenutno podržava Windows Mobile 5.0/6 telefone sa kompletnom QWERTY tastaturom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: