Edukacija putem webinara

Savremene tehnologije omogućavaju da se znanje stiče na različite načine. Jedan od najnovijih trendova su webinari.

Autor: Dejan Bizinger

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2007.

15:41

Default images

Najprostije rečeno, webinari su seminari putem Web-a. Za praćene webinara potreban vam je kompjuter, zvučnici, Internet konekcija i web browser.

Klasični seminari imaju svojih prednosti i mana. Često su seminari negde u nekim banjama, planinama i slično pa to onda dođe kao neki radni odmor. Takođe, uvek je lepo upoznati nove ljude koji se bave sličnim oblastima kojima se vi bavite, ili ponovo videti osobe koje već znamo. To su dve dve prednosti seminara u odnosu webinara.

Sa druge strane, webinari pružaju mogućnost da se edukujete koristeći udobnost svoje kancelarije, ne treba da putujete, gubite vreme i što je najvažnije trošite novac, bez obzira da li svoj ili novac firme. Ukoliko je glavni cilj sama edukacija a ne networking, webinari su isto toliko korisni kao seminari. Webinari su vrlo interaktivan servis, polaznicima pruža mogućnost da gledaju video predavača, powerpoint prezentaciju, da pitaju predavača putem chat box-a, da odgovore na anketu, gde će da kažu koliko su zadovoljni onim što čuju ili da provere svoj znanje iz oblasti koju slušaju.

Webinari u svetu

U svetu se sve više koriste webinari i njihova primena pored edukacije, je dobijanje novih klijenata. Ako vi nekom dajete besplatne, korisne informacije, mnogo je verovatnije da ćete lakše ubediti svoje polaznike da kupe vaše proizvode. Upravo takvu primenu imaju webinari kod poznate kompanije MarketingSherpa. Oni preko svojih besplatnih webinara dobijaju kupce svojih publikacija i polaznike svojih seminara koji koštaju preko 1000 dolara. Konkurentska firma MarketingProfs, ima različite modele pretplate, pa tako naplaćuju oko 17$ mesečno za webinare a za neke pakete 99$ godišnje.

Webinari u Srbiji

U Srbiji, malo ko zna šta su webinari a još je manje onih koji vrše edukaciju putem webinara. Jedina firma za koju znam da edukaciju vrši putem webinara je EDGE. Oni često imaju seminare i webinare, cenu su prilagodili našem podneblju a ponekad kao što je sad slučaj imaju vrlo zvučne predavače. Za nekoliko dana će svi zainteresovani moći da slušaju predavanja, po mnogima najvećeg brending eksperta na svetu g. Martina Lindstroma, zatim g. Ralpha Kaebe direktora za razvoj brenda u najvećoj brending agenciji na svetu Interbrand i g. Branislava Kneževića, direktora za Centralnu Evropu u McDonald’s-a. Prijave su u toku.

Očekujem da će u narednom periodu značaj edukacije putem webinara biti sve više prepoznat od strane firmi i pojedinaca i kod nas, pogotovo što je sve veći broj korisnika sa stalnim Internetom.

Dejan Bizinger je web menadžer sajta B92.net i organizator Serbia OnLine!, regionalne konferencije posvećene oblastima koje imaju veze sa Internet poslovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: