Mask preti: Kreiraće alternativni telefon ako Apple i Google zabrane Twitter aplikaciju

Ilon Mask, koji je vlasnik Twittera, istakao je da će kreirati alternativni telefon ukoliko njegova društvena mreža bude zabranjena na Apple i Google prodavnicama aplikacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2022.

10:10

Mask preti: Kreiraće alternativni telefon ako Apple i Google zabrane Twitter aplikaciju
Foto: Burdun Iliya / Shutterstock.com

Glasine da bi Twitter mogao biti uklonjen sa popularnih servisa za prodaju aplikacija pojačale su se nakon brojnih izmena koje su usledile nakon što je Mask preuzeo Twitter.

Pored toga i sam milijarder se često žali kako su previsoke naknade i provizije koje Apple i Google traže za developere i kompanije koje nude aplikacije na njihovim prodavnicama.

"Zaista se nadam da neće doći do toga, ali ukoliko ne bude drugog izbora kreiraću alternativni telefon", istakao je Mask u jednom od svojih tvitova. Apple App Store i Google Play Store za svaku kupovinu, kao i za sve transakcije unutar aplikacija, naplaćuju provizija između 15 i 30 procenata. Ovo izaziva veliko nezadovoljstvo kod developera koji smatraju da Apple i Google koriste svoju dominantnu poziciju na tržištu i nameću sopstvena pravila. Zbog ovakvih poteza protiv ovih kompanija su u prošlosti već već podizane brojne tužbe.

Mask želi da poveća prihode putem pretplate na svojoj društvenoj mreži. Problem je što bi zbog pravila Googla i Applea o prodaji unutar mobilnih aplikacija, do 30 procenata te zarade moralo da ide upreavo kompanijama Google i Apple.

Milijarder bi mogao da se odluči da zaobiđe takva pravila, čime bi gigante naterao da iz svojih prodavnica aplikacija izbace Twitter. U toj situaciji Musk bi mogao da se opredeli za razvoj sopstvenog alternativnog telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: