"Šta to radi programere": Zaposleni žele da sami biraju beneficije i četvorodnevnu radnu nedelju

Kao novi standard izdvojilo se uključivanje zaposlenih u izbor beneficija, dok najveći broj IT kompanija u Srbiji planira povećanje zarada.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

15:45

Foto: adriaticfoto / Shutterstock.com

Objavljeni su rezultati septembarskog istraživanja, "Šta to radi programere", a u pitanju je najveće istraživanje beneficija i podrške blagostanju u Srbiji, čije vam rezultate predstavlja Tehnopolis B92.

Cilj istraživanja je bio da se, sa aspekta poslodavaca i zaposlenih, sazna šta je to što "radi" zasposlene u IT sektoru. Istraživanje su sproveli Infostudovi portal Osiguranik i Poslovi.com, kao i Rezilient i Tim Centar. Nedavno je slično istraživanje sprovedeno na nivou čitavog poslovnog sektora.

Kada su u pitanju zaposleni u IT sektoru, oni su u svojim odgovorima u vrh liste beneficija koje su im važne stavili omogućavanje fleksibilnih radnih uslova, što podrazumeva mogućnost rada od kuće, fleksibilnog radnog vremena i slobodnih dana.
Ilustracija: Infostud / Osiguranik

Zaposleni žele da sami biraju beneficije

Kao novi standard izdvojilo se uključivanje zaposlenih u izbor beneficija, a četvorodnevna radna nedelja postaje sve značajnija beneficija zaposlenima u IT sektoru, iako mali broj kompanija to trenutno omogućava.

Zaposleni pridaju veći značaj dodatnim edukacijama i treninzima, nego što to same kompanije prepoznaju. S druge strane, čak 92% IT kompanija smatra da će potreba za "wellbeing" programima rasti u narednim godinama.

Više sredstava za beneficije

Istraživanje je pokazalo da preko 90 procenata IT kompanija u Srbiji planira povećanje zarada tokom 2023. godine. Od toga, 16 odsto njih će zarade povećati za 20 procenata ili više. Nedavno istraživanje je pokazalo da plate u IT sektoru u Srbiji u proseku iznose 1.600 evra, a čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom.

U domenu osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje postaje neophodno i nalazi se u vrhu liste, ali kompanije za sada ne prepoznaju rastuću potrebu zaposlenih za uvođenjem životnog osiguranja i ostalih vidova štednje. Anketa pokazuje da kompanije kaskaju za potrebama zaposlenih po pitanju psihološke podrške – ova rastuća potreba zaposlenih je značajno potcenjena od strane donosilaca odluka u firmama.
Ilustracija: Infostud / Osiguranik
Spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva, osećaj kontrole, svrhe i smisla, kao i sposobnost upravljanja stresom, sve su elementi poznati kao "wellbeing", odnosno mentalno zdravlje i blagostanje. Tako istraživanje pokazuje da 92% IT kompanija smatra da će potreba za mentalnim zdravljem i podrška blagostanju rasti u narednim godinama.

Pandemija koronavirusa je podigla budžet za beneficije zaposlenih, pa je tako 31% IT kompanija usled pandemije podiglo budžet za programe koji su povezani sa efektima pandemije (npr. mentalno i fizičko zdravlje)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: