Emodžiji obeležavaju 20. jubilej: Ovo su najpopularniji

World Emoji Day, odnosno Svetski dan emodžija, se proslavlja već 20 godina kako bi se obeležila važnost korišćenja emodžija u komunikaciji u svakodnevnom životu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2022.

15:40

Emodžiji obeležavaju 20. jubilej: Ovo su najpopularniji
Foto: Yefym Turkin / Shutterstock.com

Od septembra 2021. godine Unicode Standard zvanično je izlistao preko 3600 emodžija, kako navodi Emojipedia. Više od 21 procenta svih tvitova sada sadrži bar jedan emodži.

Sve ovo ukazuje na konstantno povećanje važnosti emodžija u našoj svakodnevnoj komunikaciji. Kako bi se podržalo i podstaklo korišćenje emodžija, World Emoji Day, odnosno Svetski dan emodžija se obeležava 17. jula svake godine.

U nedelju je obeležen jubilarni, dvadeseti World Emoji Day, a ovu tradiciju je započeo Džeremi Burg – osnivač Emojipedije. Donosimo vam i listu najpopularnijih, odnosno najviše korišćenih emodžija.

1. Lice koje plače od smeha (Face with Tears of Joy)

Konzorcijum koji beleži podatke ovaj emodži je smestio na vrh liste najpopularnijih u dva navrata: tokom 2019. i 2021. godine. Ovaj emodži se najčešće koristi kako bi se istaklo da nas je nešto baš dobro nasmejalo.

2. Crveno srce (Red Heart)

Na drugom mesti se nalazi "Red Heart" emodži, što nije iznenađenje jer predstavlja najjednostavniji način da pokažemo da nam se nešto ili neko sviđa u digitalnom svetu.

3. Valjanje po podu od smeha (ROFL ili ROTFL)

ROFL emodži je tu od 2016. godine i često je boravio na prvom mestu liste. Predstavlja još bolji način reakcije na nešto što vam je ekstremno smešno.

4. Palac na gore (Thumbs Up)

Ako želite da potvrdite da je sve u redu ili da sve držite u svojim rukama, najbolji izbor je "palac na gore". Ovo je i emodži koji se najviše upotrebljava iz "People and Body" kategorije.

5. Lice koje glasno plače (Loudly Crying Face)

Ovaj emodži se uglavnom koristi kada želite da jasno pokažete olakšanje nakon ekstremnog pritiska ili ako jednostavno želite da stavite do znanja da ste veoma tužni zbog određene situacije.

Među 10 najpopularnijih emodžija nalaze se još i sledeći: Spojene ruke (Folded Hands) koji se često zamenjuje sa "High Five" (baci pet); Poljubac; Smajli sa srcima; Emodži sa srcima umesto očiju i emodži sa rumenim/crvenim obrazima.

Popularnost emodžija pokazuje i činjenica da ga je 2015. godine Oksfordski rečnik proglasio za reč godine.

Koji je vaš omiljeni emodži? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: