Popularni Raspberry Pi mikrokontroler je dobio Wi-Fi podršku VIDEO

Raspberry Pi predstavlja naslednika prošlogodišnjeg Pico mikrokontrolera od 4 dolara, koji je kompanija sama dizajnirala.

Izvor: B92, Verge

Petak, 01.07.2022.

19:00

Popularni Raspberry Pi mikrokontroler je dobio Wi-Fi podršku VIDEO
Foto: Daniel Chetroni / Shutterstock.com

Novi model mikrokontrolera ima naziv Pico W. U pitanju je suštinski isti hardver, uz dodatak 802.11n Wi-Fi radio podrške, što uređaj čini korisnim za IoT i slične projekte. Novi uređaj je skuplji od standardnog Pico modela i košta šest dolara.

Povećanje cene od 50 procenata nije beznačajno (posebno za one koji planiraju da kupe veliki broj ovih mikrokontrolera), ali je razumljiv. Iben Apton, izvršni direktor kompanije Raspberry Pi, ističe da je dodavanje radija u proizvode veoma skupo. S druge strane, istaknuto je da će Pico sa cenom od četiri dolara nastaviti da se prodaje. Bežična veza je u Pico dodata preko Infineon CYW43439 čipa. Isti čip podržava i Bluetooth, ali iz Raspberry Pi isiču da ta podrška nije aktivirana u ovom trenutku.

Iako deluje da je 2.4GHz 802.11n konekcija staromodna u odnosu na današnji Wi-Fi 6E, potrebno je istaći da Pico W nije kreiran kako bi bio desktop kompjuter koji surfuje internetom – kreiran je kako bi kontrolisao druge elektronske ili hardverske uređaje.

Raspberry Pi je predstavio i Pico H i Pico WH, koji u odnosu na Pico i Pico W imamju dodatne pinove i debug konektore i koštaju više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: