Evropa dobija superkompjuter sa snagom pet miliona laptopova

Prvi evropski superkompjuter, koji je sposoban za obavljanje više od jednog kvintiliona (18 nula iza jedinice) računarskih operacija u sekundi, biće izgrađen u istraživačkom centru u Nemačkoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2022.

08:15

Evropa dobija superkompjuter sa snagom pet miliona laptopova
Foto: WenPhoto / Shutterstock.com

Kako navodi "Jülich Research Centre", koji se nalazi blizu Kelna, računarska moć ovog superkompjutera će biti veća od kombinovane snage pet miliona laptopova.

Takozvani EksaFLOPS superkompjuter nosiće naziv Jupiter, a kreirraće ga kompanije IBM. Njegova namena je da vrši bitne i hitne naučne proračune, koji se tiču klimatskih promena, kako da se izborimo sa pandemijom ili kako da obezbedimo održivu energiju.

Cena izgradnje ovog superkompjutera iznosi oko 500 miliona evra. Polovina ove sume će doći od evropske inicijative za superkompjutere – EuroHPC JU, dok će drugu polovinu obezbediti ministarstva Nemačke.

Jupiter je dizajniran kao "zeleni" superkompjuter i napajaće ga ekološki elektricitet, prema navodima instituta. Navodi se da će Jupiter biti instaliran tokom 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: