NFT je nova meta napada hakera

I hakeri žele da iskoriste popularnost NFT-a, pa kreatorima nezamenljivih tokena šalju mejlove sa likom ka malwareu koji može da im ukrade podatke s računara.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2022.

19:00

NFT je nova meta napada hakera
Foto: Who is Danny / Shutterstock.com

Iako je NFT tržište u velikom padu, na njemu se i dalje okreće veliki novac, a s obzirom na to da se kao NFT za veliki novac prodaje sve i svašta, mnogi pokušavaju da uđu na to tržište i nadaju se da će im se posrećiti, odnosno da će njihovi radovi nekome biti zanimljivi pa će za njih platiti milione.

Iako su takvi slučajevi retki, brojne vesti u medijima o brzom bogaćenju na NFT-u "nagovorili" su digitalne umetnike da barem pokušaju da plasiraju svoje radove kao nezamenljive tokene na tržište.

Međutim, osim onih željnih brzog novca, na ovom tržištu svoju priliku vide i sajber kriminalci. Kako upozoravaju iz kompanije za sajber bezbednost Malwarebytes, sve je veći broj napada u kojima se iskorišćava naivnost kreatora NFT sadržaja.

Naime, neki od njih dobili su poziv od ekipe koja predstavlja "Cyberpunk Ape Executives" - s obzirom na to da su NFT majmuni veoma popularni, ovo ime zvuči kao nekakva kolekcija nezamenljivih tokena. U poruci se hvali primatelj i njegov dosadašnji rad i NFT kolekcije pa se pozivaju da učestvuju u novom projektu u okviru kojeg će "stvarati neodoljive NFT likove".

Vaši likovi biće važan deo našeg NFT univerzuma, stoji u poruci, a u njoj se nalazi i link ka stranici s koje je potrebno preuzeti jednu datoteku. U datoteci se nalaze tri GIF-a, ali i jedna .EXE datoteka koja, ako se pokrene na računaru, krade podatke uskladištene na njemu. Takođe, s njihovih se naloga tada šalju nove phishing poruke osobama s liste kontakata kako bi se povećao broj zaraženih računara.

Iako ovakvi napadi nisu neuobičajeni, na stranici Futurism naglašavaju kako do sada hakeri nisu toliko ciljali NFT tržište, ali s rastom popularnosti, izgleda da i to postaje nova i zanimljiva meta.

Takođe, iz Malwarebytea upozoravaju da, iako su napadi usmereni na pojedinačne osobe, veliki je rizik i za kompanije i organizacije, pogotovo ako se prevarantski mejlovi otvaraju na poslovnim računarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: