Ne pravite ove greške sa Windows funkcijama i podešavanjima

Postoje brojna podešavanja i procesi koji su neophodni za normalno funkcionisanje uređaja s Windows operativnim sistemom. Važno je znati koje nikako ne smete da menjate i brišete.

Izvor: B92, Tportal.hr, Make Use Of

Ponedeljak, 02.05.2022.

18:41

Ne pravite ove greške sa Windows funkcijama i podešavanjima
Foto: Oleksii Arseniuk / Shutterstock.com

Donosimo pregled najvažnijih podešavanja i procesa za računar s Windows operativnim sistemom po kojima ne bi trebalo da čačkate, osim ako niste sasvim sigurni da znate šta radite.

1. Windows Registry

Ponekad je potrebno da se uredi registar za Windows kako bi bilo moguće isključiti određenu funkciju, omogućiti fluidan rad softvera ili ukloniti problem kojeg ne možemo da se rešimo na drugi način.

Iako to može biti korisno, petljanje po registru Windowsa je potrebno ostaviti osobama koje odlično poznaju Microsoftov operativni suistem i odlučliti se za taj potez za tim tek nakon što ste isprobali sve drugo što vam je dostupno.

Naime, ako zahvat nije obavljen kako treba lako se može dogoditi da rad vašeg računara bude usporen, stopa sigurnosti smanjena, pristup korisnim opcijama ograničen i tome slično. Možda ćete morati čak i ponovno da instalirate Windows.

2. Automatska nadogradnja Windowsa

Isključivanje automatske nadogradnje operativnog sistema takođe je potrebno izbegavati kad god je moguće. Nadogradnje obično donose nove funkcije, ubrzavaju rad računara, uklanjaju otkrivene greške i bolje štite računar od zlonamernog softvera.

Uz uključenu opciju automatske nadogradnje možete biti sigurni da nećete zaboraviti da ih preuzmete. Zato je ne isključujte na duže od nedelju ili dve - i to ako baš morate.

3. Firewall

Microsoftov Defender (firewall) služi za blokiranje neovlašćenog pristupa vašem računaru tako što prepoznaje zlonamerni softver i blokira ga (ili vas bar upozori na njega).

Ukoliko ga isključite, izlažete računar i sve što držite na njemu raznim rizicima koje možete skupo platiti. Zato ga nemojte isključivati. A ako se ipak odlučite na to, instalirajte odgovarajuću zaštitu.

4. Command Prompt

Command Prompt bolje upućenim korisnicima Windowsa omogućava obavljanje određenih zadataka pomoću odgovarajućih naredbi.

Kako bi to bilo moguće, u većini slučajeva moraćete da aplikaciji Command Prompt dodelite administratorska ovlašćenja. Time će dobiti pristup svim datotekama u Windowsu s kojima inače ne bi mogli stupiti u interakciju.

Zato nemojte pokretati tu aplikaciju iz izvora kojima ne možete da verujete, i nemojte u njoj raditi nešto što ne znate ili za šta niste sigurni šta će uraditi. Naime, nije moguće poništiti sve promene koje ste napravili koristeći Command Prompt.

5. Neophodni procesi i datoteke

Nikada nemojte da brišete ili da isključujete datoteke i procese ključne za rad Windowsa. Pre no što se odlučite za brisanje, proverite čemu zaista služi datoteka koju ste nameravali da obrišete. Isto važi i za procese u Task Manageru.

6. Programi iz nepouzdanih izvora

Aplikacije i drugi softver iz nepouzdanih izvora mogu da stignu s virusima i da ih ubace u vaš računar. Windows Defender blokiraće većinu njih, ali ne i sve. Zato uvek preuzimajte softver s veb lokacija kojima možete verovati i proverite da li su datoteke koje preuzimate sigurne.

Ako vas Defender ili drugi sličan program upozori na moguću pretnju, uklonite sporne datoteke s računalra, piše Make Use Of.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: