Ranjivost Apple uređaja porasla za čak 467 procenata – poznati i razlozi

Prema nedavno objavljenom izveštaju za sajber bezbednost, značajno je poraslo prisustvo ranjivosti na Apple uređajima u periodu između prve i druge polovine 2021. godine.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2022.

15:59

Ranjivost Apple uređaja porasla za čak 467 procenata – poznati i razlozi
Foto: Shahid Jamil / Shutterstock.com

Analize, koje su sproveli AtlasVPN i Telefonica Tech, pokazuju da je ranjivost Apple uređaja tokom druge polovine prošle godine zabeležila značajan skok od čak 467 procenata u odnosu na prvu polovinu 2021.

Samo je Huawei zabeležio veći rast ranjivosti (814%). Zanimljivo je da je broj ranjivosti, koje su zabeležene na Apple uređajima iznosio 380, dok ih je na Huawei uređakjima otkriveno 201. S druge strane i Microsoft i Google su imali veći broj ranjivosti koje su otkrivene na njihovim proizvodima i uslugama.

Prema navodima kompanije AtlasVPN, većina Apple ranjivosti je otkrivena u kompanijinom Safari pregledaču i operativnim sistemima na različitim proizvodima. Takođe se ističe da, zbog toga što je dosta Apple softvera povezano, ranjivosti imaju tendenciju da utiču na više linija proizvoda.

Na pitanje, zbog čega Apple beleži ovako veliki rast ranjivosti, Vilius Kardelis iz AtlasVPN-a kaže da je to zbog povećane potražnje kompanija za korišćenje Apple uređaja. To sugeriše i da se više ljudi prebacuje da Windowsa na Mac računare.

Kao još jedan razlog povećanja Apple ranjivosti navodi se to da istraživači sajber bezbednosti prijavljuju brojne opcije eksploatacije iPhone i Mac uređaja. To uključuje izvršavanje "zero-day" koda (CVE-2021-30860), koji je Apple zakrpio u septembru prošle godine, a koji je iskorišćen za isporuku Pegasus spywarea na uređajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: