Uncharted u novom ruhu

Franšiza Uncharted u ovoj fazi jedna od perjanica nudi PS ekskluziva, a Naughti Dog svakako jedan od, ako nije i najbolji studio pod Sonijevim krovom. Nešto što je počelo kao savršena mešavina akciono-avanturističkih franšiza kao što su Tomb Raider, Gears of War i Resident Evil, omotanih u ruho holivudskih blokbastera kao što su Indiana Jones i National Treasure, vrlo brzo se razvilo u sopstveni brend.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 29.01.2022.

10:00

Default images

Iz nastavka u nastavku igre postajale su sve bolje, a stvari su nesumnjivo kulminirale u četvrtom i najboljem nastavku A Thief's End koji je bio bolji, veći, ljepši i spektakularniji u svakom pogledu. Uz sve to, poboljšana je i igrivost, scenario je postao slojevitiji i još "filmični".

The Lost Legacy bio je spin-off koji četvorci nije dodao ništa vrijedno spomena, ali kritičari su bili zadovoljni dok se fanovi nisu bunili jer još malo Uncharteda nikad ne može biti loša stvar. Sve nas ovo dovodi do Uncharted: Legacy of Thieves Collection koji je zapravo remaster poslednje dve igre sa poboljšanom rezolucijom, frame-rateom i nizom manjih poboljšanja i prilagodbi igrivosti za konzolu nove generacije.

Na prvi pogled, da ne deluje kao puno, ali želite li, za luksuz Uncharteda na petici treba da nadoplatite sedamdesetak kuna što je sasvim prihvatljiva cena za poboljšanje igre koju ste već kupili.

E sad, ovde se ponovo vraćamo na problem novotalasne nomenklature u industriji videoigara. Remasteri, remakeovi i redateljske verzije novi su nazivi za klasične pakete i svaki donosi nešto drugo. Remasteri su u tom pogledu najdosadniji jer donose samo vizuelna poboljšanja. Međutim, po nazivu ove kolekcije, mogli biste da steknete pogrešan dojam da Legaci of Thieves donosi nešto više od vizuelnih poboljšanja. Nažalost, to nije slučaj.

Da, igra izgleda bolje, ali stvarno, niko nije pogledao izvorni Uncharted 4 i pomislio: "Ovom starom brlogu obavezno treba makeover". Naughty Dog je još 2016. odradio impresivan posao, igra koja je izašla za prošlu generaciju konzole i danas izgleda fenomenalno. Naravno, Uncharted 4 za peticu izgleda još impresivno, ali od kolekcije ipak očekuje nešto više. Neki dodatni razlog zašto biste kupili baš Legacy of Thieves.

Bolja opcija svakako bi bila ono što neki nazivaju Director's Cut i kroz što su već prošli Ghost of Tsushima i Death Stranding. Bonus misije, nova oružja, bilo što. Na kraju krajeva, obje ove igre već postoje u Digital Bundleu. Ovo je mogao biti običan upgrade Digital Bundlea, a ne zaseban proizvod sa vizuelima koji stvaraju dojam kao da vas čeka specijalno izdanje igre.

Sve u svemu, mnogi će očekivati više pa je dobro naglasiti da ovo teško možemo nazvati "ultimativnom verzijom" igre. Treba dodati i to da razlika između "fenomenalnog" i "fenomenalnog" nije prevelika i da većina igrača neće ostati bez teksta kad vidi o kakvim se razlikama radi. Fideliti mod donosi 4K i razlika se osjeti, ali ne toliko da biste tome pisali pjesme. Ono što ćete svakako osetiti je tzv. Performance+ mod koji omogućava igru u 120 FPS-a, ali za poboljšanje treba uzeti u obzir rezervu jer sve zavisi od toga da li imate TV koji podržava.

Očitavanja će biti neprimjetna (što se očekuje od petice), a ako vam to znači, moći ćete prenijeti i snimljene pozicije koje ste imali u staroj verziji igre na tvorcima. I to je odlična stvar, ali ništa pretjerano bitno.

Kad se sve zbroji i oduzme, sve ovo može biti, ili odlična ponuda, ili nešto što ćete zaobići i ne osetiti da ste bili što izgubili. Sve na kraju zavisi od toga da li ovo vaš prvi susret sa igrom, želite da se ponovo odigrate i jeste li PC igrač (igra bi se na Steamu trebalo da se pojavi ove godine). Ove tri grupe igrača dobijaju više nego dovoljno. Ne, uđete li u sve to s isključivom željom da dobijete neusporedivo ljepšu igru od one koju se sjećate, konačni rezultati mogli bi vas ostaviti ravnodušnima. Nema ni multiplaiera čak ni odličnog foto moda koji bi bio dio Lost Legacija dok haptički sistem na novom DualSenseu većinu vremena nećete primetiti jer je samo malo različitosti od onoga što smo imali na DualShocku.

Istina, dobijate briljantnu igru koja je postala lepša, ali uz samo malo dodatnog sadržaja, ovo je mogao postati nezaobilazan naslov u ponudi za PS5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: