Ko ima najbrži internet i kako se rangira Srbija?

Brzina interneta je bitna, a posebno u aktuelnoj situaciji, kada mnogi rade od kuće.

Izvor: B92

Sreda, 22.12.2021.

12:07

Ko ima najbrži internet i kako se rangira Srbija?
Foto: Sashkin / Shutterstock.com

Internet se u razvijenim zemljama već izvesno vreme ne smatra luksuzom već osnovnom potrebom. Ali kakve su brzine tog interneta u ostalim zemljama, uključujući i Srbiju?

Trenutno, u vreme aktuelne pandemije koronavirusa internet je postao neophodan, jer mnogi pribegavaju radu od kuće kao preventivnom rešenju.

Pored toga, veliki broj ljudi se preko interneta informiše o najvažnijim informacijama i neretko se dešava da se najaktuelnije informacije prvo pojave na internetu a tek potom na TV-u i drugim medijima.

Brži internet znači bolju produktivnost na poslu, mogućnost bržeg informisanja i povezivanja sa drugima, bolju interakciju sa zabavnim sadržajem i igrama...

Sajt Speedtest redovno prati brzine interneta širom sveta i objavljuje izveštaje na mesečnom nivou. Njihovo najaktuelnije istraživanje je za novembar, a nudi jasnu sliku o internet brzinama u okruženju.

Za korisnike u Srbiji su svakako najinteresantniji podaci o brzinama koje se ostvaruju kod nas. Tako se mobilni internet u Srbiji rangira na 43. poziciji (uz pad od četiri mesta u odnosu na prethodni mesec). Prosečna brzina mobilnog interneta u novembru, prema Speedtestu, je u Srbiji iznosila 41,06 Mbps.

Kada je u pitanju brzina broadband interneta, Srbija se tokom novembra kotira na 64. mestu (pad od tri mesta), sa prosečnom brzinom interneta od 48,62 Mbps.

Što se tiče zemalja iz okruženja, po brzini mobilnog interneta apsolutno dominira Hrvatska. U ovoj zemlji korisnici na telefonima beleže prosečne brzine od 74,64 Mbps (15. mesto). Ispred Srbije su i Slovenija (35. mesto) i Albanija (40. mesto).

S brzinama broadband interneta je nešto drugačija situacija, pa je tokom novembra Hrvatska iza Srbije (na 80. poziciji uz brzinu od 38,87 Mbps). Od zemalja iz okruženja, najbolje je pozicionirana Rumunija (10. pozicija uz brzinu od 124,36 Mbps), dok je Mađarska na 20. mestu.

Na prvom mestu po brzini mobilnog interneta za novembar nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati (136,42 Mbps), dok Singapur ima najbrži broadband internet (184,65 Mbps). Kompletan poredak, kao i brzine koje je zabeležio Speedtest, možete videti na ovoj adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: