Naučite decu da upravljaju novcem pomoću igre "Čuvari zmajevog blaga"

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.12.2021.

10:34

Naučite decu da upravljaju novcem pomoću igre
Foto: Promo

Roditelji uvek žele najbolje za svoju decu. Žele da deca odrastaju u zdrave, odgovorne i uspešne odrasle osobe. Usmeravaju ih ka tome da budu spremni da se nose sa životnim izazovima u kojima će se naći. Novac igra značajnu ulogu u našim životima - utiče na mnoge odluke koje donosimo, šta kupujemo ili ne kupujemo, gde živimo, šta vozimo i kako pomažemo drugima.

Podučavanje dece o finansijskom blagostanju je sastavni deo roditeljstva. Što ranije nauče i primene dobre navike kada je u pitanju raspolaganje novcem, to su bolje pripremljeni da vode zdrav finansijski život kada odrastu.
Foto: Promo
Tema novca i razgovor sa decom o finansijama može biti težak. Međutim, podučavanje o dobrim navikama i upravljanje novcem ne mora biti komplikovano. Ovakvo podučavanje može biti kreativno, avanturističko i zabavno. Još je bolje ukoliko decu o novcu učite kroz igranje.

Upravo ovde na scenu stupa zanimljiva mobilna aplikacija "Čuvari zmajevog blaga". Deca su više nego ikada sklona upotrebi novih tehnologija, a ako im već dajete da od malih nogu koriste telefon, onda im kroz zanimljive igre i aplikacije usadite neke bitne životne postulate, koji će im koristiti u budućnosti.
Foto: Promo
Prvobitno objavljena kao knjiga, Čuvari zmajevog blaga je bio deo programa #ErsteZnali, koji je pokrenula Erste Banka. U okviru ove akcije, osnovcima je omogućeno da iz knjige nauče više o istoriji novca, ali i kako da štede i upravljaju novcem.

S obzirom na to da je knjiga dobro prihvaćena, ideja je dodatno prilagođena i načinjena interaktivnijom. Prebačena je u format igre za mobilne telefone – medij koji je danas sve više aktuelan kod dece. Preko igre deca se mogu dodatno zainteresovati za teme finansija, a aplikacija je lako dostupna i besplatna za preuzimanje iz Google Play i App Store prodavnica.

Ono što igru Čuvari zmajevog blaga čini posebno atraktivnom, jesu ilustracije, koje je naslikao poznati autor Dobrosav "Bob" Živković.
Foto: Promo
Deca će se naći u ulozi viteza (dostupan je muški ili ženski lik), koji na svom putu avanture stižu do Zlatne planine, u dvorac gde živi Zmaj i čuva svoje blago. Cilj igrača je da skupi što više zlatnika - to čini tako što golica zmaja koji igrača gađa zlatnicima.

Ali, oprez je neophodan. Ako se Zmaj često golica, puni mu se skala besa, a kada se ona napuni do vrha Zmaj se razljuti i počne da juri igrača. Ovde počinje edukativni deo igre, jer kada beži od Zmaja igrač se susreće sa drugim likovima u igri. To su Zmajevi pomagači, bankari Goblin, Zlatko, Novčica, Bubica i Čarobnjak. Oni žive u kulama na planini, a pružiće igraču privremeno utočište u bekstvu od Zmaja, uz cenu da tačno odgovori na njihovo pitanje. Ukoliko tačno odgovori, igrač može da nastavi sa bekstvom. Ali ako odgovori netačno, gubi određeni procenat zlatnika koje je zaradio golicajući zmaja.
Foto: Promo
Pitanja su iz domena finansija, istorijata novca, valuta i slično, a prilagođena su uzrastu mlađih osnovaca. Za odgovor deca imaju neograničeno vreme, a uvek se mogu konsultovati sa odraslima ukoliko ne znaju rešenje. Ponuđene su četiri opcije i uvek će biti otkriven tačan odgovor. Pitanja su poređana po težini, pa su najlakša ona kod Goblina u prvoj kuli, a kako se spušta ka dnu Zlatne planine pitanja su sve teža i najviše će vas "namučiti" Čarobnjak.

Zlatnici, koji preostanu kada bezbedno dođete do podnožja planine, mogu se pretvoriti u novčanice, a cilj deteta je da skupi svoj prvi milion. Zlatnike možete iskoristiti i u prodavnici, za kupovinu različith magičnih predmeta, koji će pomoći tokom sledećeg susreta sa Zmajem. Takođe, novac je moguće staviti na štednju kako ne bi bio izgubljen tokom pustolovine. Čuvari zmajevog blaga je besplatna igra, nema nikakve reklame (sem logoa Erste banke tokom učitavanja) i lepa stvar je što će igra uvek podsećati dete da predahne i odmori se, nakon svake sesije lova na Zmajevo blago.

Pored pomenutih ilustracija Boba Živkovića, edukativni karakter igre Čuvari zmajevog blaga je njena najveća snaga i nema sumnje da će deca mlađih uzrasta uživati u lovu na Zmajevo blago i istovremenom učenju o novcu, kako da njime upravljaju i štede.

Igra Čuvari zmajevog blaga je dostupna za Android i iOS platforme, preko Google Play i App Store prodavnica aplikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: