Metaverzum je već prisutan kod nas - HoloLens 2 se primenjuje u medicini

Metaverzum, koji će predstavljati ekstenziju virtuelne, uvećane i pomešane realnosti, već je našao svoju primenu u medicini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

11:00

Metaverzum je već prisutan kod nas - HoloLens 2 se primenjuje u medicini
Foto: Profimedia

Pametne naočare, koje proizvode Facebook i Microsoft - Oculus i HoloLens, već se koriste u ključnim aplikacijama za medicinske tehnologije, od dizajna medicinskih alata do kompleksnih operacija.

Metaverzum se promoviše kao naredna velika stvar u IT svetu, gde će naši virtuelni avatari biti u stanju da rade sve vrste radnji - od kupovanja, do gejminga i putovanja. Naravno, očekuje se da će proći deset godina ili više dok odgovarajuće tehnologije ne postanu dostupne korisnicima.

Međutim, medicina već koristi neke od najbitnijih komponenti koje će činiti metaverzum - virtuelna realnost (VR), uvećana realnos (AR), pomešana/mešovita realnost (MR) i veštačka inteligencija (AI). Ovo, zajedno sa softverom i hardverom, već pokreće aplikacije u medicini.

Kada je Microsoft predstavio HoloLens AR pametne naočare 2016. godine, jedna od prvih kompanija koje su komercijalno koristile ovaj proizvod bila je Stryker - medicinska tehnološka kompanija iz SAD. Tokom 2017. godine, AR uređaj je dizajniran u pravcu da pomaže medicinskim radnicima, tokom operacija i drugih procedura. Prepoznajući mogućnosti tehnologije, Microsoft je objavio unapređeni HoloLens 2, koji je evoluirao iz 2D u 3D, a inženjeri kompanije Stryker su bili u mogućnosti da dizajniraju deljene operacione sale pomoću upotrebe holograma. Iskustvo pomešane realnosti vizualizuje ljude, opremu i proceduru bez potrebe za prisustvom osoblja i fizičkih objekata.

Microsoftova holografska vizija budućnosti je stigla i kod nas, a primenjuje je KBC "Dragiša Mišović", zahvaljujući rukovodiocu Klinike za reanimaciju i anesteziologiju, profesoru Dr Predragu Stevanoviću koji je bio gost emisije "Jutro" na TV Prva.

"Pomoću hologramskih naočara je moguće smanjiti vreme provedeno sa pacijentom, ali i broj lekara koji je neophodno da bude prisutan, recimo u vreme vizite. Uđe jedan lekar sa naočarima i ostali vide sve što on vidi, čak i više!", ističe Dr Stevanović.

HoloLens 2 naočare su korišćene i u crvenoj kovid-zoni, što je značajno olakšalo komunikaciju između medicinskih stručnjaka i osoblja tokom pandemije.

"Te naočare imaju više moćnih kompjutera, jedan koji prenosi sliku, drugi laserski kreira holograme… To je mnogo komfornije i brže, jer onda ne morate da u skafanderu odete do kompjutera da zapišete šta ste videli. Naočare imaju i zvučnik, vi imate komunikaciju sa lekarima drugih specijalizacija, koji bi trebalo da daju svoje mišljenje", ističe Dr Stevanović.

Microsoft je u martu ove godine prikazao i Mesh - platformu za pomešanu realnost, koju pokreće kompanijin Azure cloud servis. Ova platforma ljudima na različitim fizičkim lokacijama omogućava da se pridruže 3D holografskim iskustvima na različitim uređajima. To uključuje HoloLens 2, različite VR kacige, telefone, tablete i računare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: