Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu

Kompanija Blue Origin ima mnogo ambicioznije planove od svemirskog turizma, a među njima je i komercijalna svemirska stanica.

Izvor: klix.ba

Sreda, 27.10.2021.

11:50

Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu
Foto: Darryl Fonseka / Shutterstock.com

Blue Origin, koji je u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa, počeo je da radi na kreiranju sopstvene svemirske stanice pod nazivom Orbital Reef. Ova stanica će biti industrijskog i komercijalnog tipa, a početak rada se očekuje u drugoj polovini ove dekade.

Stanica će biti razvijena u saradnji s kompanijom Sierra Space, ćerkom firmom korporacije Sierra Nevada, s kojom će deliti vlasništvo i upravljanje. Kompanija Sierra Space je poznatija po letelici Dream Chaser koja ulazi u upotrebu 2022. godine, a koja će transportovati teret do Međunarodne svemirske stanice. Orbital Reef ima podršku Boeinga, kompanija Redwires Pace i Genesis Enginering Solutions, ali i Državnog univerziteta Arizona. Kompanija se nada da će koristiti Boeingov Starliner i Sierra Spaceov Dream Chaser za transport tereta i putnika do stanice Orbital Reef.

Orbital Reef je nešto poput poslovnog parka u svemiru, koji će ponuditi istraživačkim industrijskim, međunarodnim i komercijalnim klijentima jeftine i konkurentne sveobuhvatne usluge koje su im potrebne, uključujući svemirski transport i logistiku, smeštaj u svemiru, smeštaj opreme i operacije koje uključuju i posadu. Svako ko želi "svoju adresu u orbiti", to će moći i da učiniti.

U Orbital Reefu će moći da boravi do deset osoba, gotovo koliko i na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njegova arhitektura će biti fokusirana na čoveka te će ponuditi usluge i sadržaje svetske klase. Sadržavaće više portova za gostujuće svemirske letelice i module, kao i otvoreni sistem koji će omogućavati svakom kupcu ili državi da ga koristi. Kako tržište za ovakvim objektima bude raslo, Orbital Reef će prilagođavati svoje sadržaje i uslužne mogućnosti, obećali su iz Blue Origina.

Blue Originov jedini uspešan projekt je turistički program koji šalje putnike do ruba svemira pomoću New Sheparda. Dosad je putovalo osam ljudi uključujući Jeffa Bezosa i glumca Williama Shatnera. Drugi projekti poput rakete New Glen i lunarnog landera Blue Moon još su u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: