Prvi svetski električni teretni voz na baterije počeo sa radom u Pitsburgu

Nazvana FLXdrive, ova lokomotiva je značajan prvi korak ka održivosti u železničkom transportu, industriji koja je odgovorna za oko četvrtinu svih američkih transportnih emisija gasova. Nažalost, to je još uvek samo prvi korak u veoma dugom procesu.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

09:03

Prvi svetski električni teretni voz na baterije počeo sa radom u Pitsburgu
Foto: Denis Belitsky / Shutterstock.com

Wabtec kaže da baterija od 7 megavata FLXdrive-a ima "100 puta veću snagu i energiju" od Tesle. To je impresivan proizvod i označava zanimljivu promenu za železničku teretnu industriju. Do ovog trenutka, železničke kompanije su skoro jednostrano podržavale industriju fosilnih goriva. Kompanije za ugalj, održavale su železnice u životu u vreme kada polu-autonomni kamioni i druga vozila dominiraju svetom transporta.

Međutim, železničke kompanije su u ironičnoj poziciji. Sve više i više preduzeća nastoji da postane neutralno u pogledu ugljenika, povećavajući potražnju za održivim transportom. Ako vozovi tamo mogu da stignu prvi, mogli bi da postanu popularnija opcija transporta od kamiona, preokrenuvši dugogodišnji trend zbog kojeg su se železničke kompanije oslanjale na industriju fosilnih goriva.

Rečima tehnološkog službenika kompanije Wabtec, Erika Gebharta: “Ako dekarbonizujemo sve lokomotive i smanjimo broj kamiona, stići ćemo tamo gde bi trebalo da budemo”.

Wabtecove električne lokomotive na baterije ipak neće još zameniti dizel vozove. Iako su ovi vozovi prilično moćni, oni ne mogu sami da pređu celu dužinu SAD. Dizel je oko 27 puta energetski gušći od litijum-jonskog goriva, pa je za sada FLXdrive samo jednostavno sredstvo za smanjenje emisije lokomotiva.

Kompanije koje kupe FLXdrive postaviće ga između dve ili tri dizel lokomotive, čime će ceo voz efikasno postati hibridno vozilo. Dok voz koči, njegove baterije će se puniti, što će dovesti do impresivnog smanjenja potrošnje goriva za 30%.

Poslednja napomena - za elektrifikaciju voza nisu potrebne baterije, međutim vođenje dalekovoda pored železničkih pruga, koje često prolaze kroz udaljena područja, zahtevalo bi tonu nove infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: