LG napravio prekretnicu u razvoju komunikacione tehnologije 6G

Iako je 5G znatno brži od LTE tehnologije koju je zamenio, mnogi delovi Zemlje pa i naša Srbija još uvek čekaju na uvođenje 5G tehnologije. Uprkos tome što je ta tehnologija relativno nova, LG već radi na sledećoj generaciji tehnologije mobilne komunikacije 6G.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2021.

14:00

LG napravio prekretnicu u razvoju komunikacione tehnologije 6G
Foto: szefei / Shutterstock.com

Dok mnogi tek sada počinju da koriste prednosti 5G pametnih telefona i komunikacione tehnologije, LG Electronics je najavio da je uspešno demonstrirao prenos i prijem podataka od 6G teraherca na udaljenosti od 100 metara.

Istraživači kompanije LG uspeli su da prenesu podatke na udaljenosti od 100 metara u okruženju na otvorenom uz pomoć kompanije Fraunhofer-Gesellschaft. To je postignuto 13. avgusta kada su preneti podaci između Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz i Berlinskog tehnološkog instituta u Nemačkoj.

Postoje značajne prepreke koje bi trebalo prevazići u razvoju 6G-a, kada je u pitanju prenos podataka na velike udaljenosti. LG kaže da 6G terahertz tehnologija ima kratak domet sa značajnim gubitkom energije tokom prenosa i prijema između antena. Taj gubitak snage biće jedan od najvećih izazova u razvoju tehnologije. Zbog toga će morati da se radi na razvoju pojačavanja snage za generisanje stabilnog signala na ultraširokopojasnim frekvencijama.
Foto: Suwin /Shutterstock.com
Za sada, LG je stvorio pojačalo snage koje generiše stabilan izlaz signala do 15 dBm na frekvenciji između 155 i 175 gigaherca. Istraživači su takođe pokazali tehnologiju adaptivnog oblikovanja snopa koja može da promeni smer signala pri promeni položaja kanala i prijemnika. LG je takođe razvio i mogućnost kombinovanja snage više pojačala zbog prenosa podataka na određene antene.

Istraživači trenutno očekuju da će tehnologija biti globalno standardizovana do 2025. godine, a komercijalno dostupna do 2029. Baš kao što je 5G tehnologija učinila za LTE, 6G mreže će podržati znatno brže bežične transmisije i brzinu komunikacije sa malim kašnjenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: