Otvorena istraga – ko je špijunirao novinare pomoću hakerskog softvera?

Tužilaštvo u Parizu otvorilo je danas istragu o špijuniranju francuskih novinara pomoću specijalizovanog hakerskog softvera Pegaz na račun Maroka, što je ta zemlja demantovala.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2021.

17:00

Otvorena istraga – ko je špijunirao novinare pomoću hakerskog softvera?
Foto: Profimedia

Istraga je otvorena zbog nekoliko krivičnih dela, među kojima su narušavanje privatnosti, presretanje prepiske i nedozvoljen pristup računarskom sistemu kao i zločinačko udruživanje.

Žalbu je podnela medijska grupa Medijapar (Mediapart) jer su dva njena novinara bila na meti špijuniranja. Sličnu žalbu je podneo i list Kanar anšene (Le Canard enchaine).

Istraga se odnosi i na druga kršenje, kao što su unošenje i iznošenje podataka.

Nekoliko medija, među kojima listovi Mond (Le Monde), Gardijan (The Guardian) i Vašington post (The Washington Post), u nedelju su otkrili da je marokanska tajna služba špijunirala osnivača Medijapara Evdija Plenela (Ewdy) i novinarku Lenaig Bredu (Bredoux).

Kanar anšene je naveo da je na meti špijuniranja bila bivša novinarka tog satiričnog lista Dominik Simono (Dominique Simmonot).

Prema istrazi konzorcijuma 17 svetskih medija, softver Pegaz koji je razvila izraelska kompanija NSO (NSO Group), omogućio je špijuniranje brojeva telefona 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova kompanija iz različitih zemalja.

Špijunski softver Pegaz u pametnom telefonu, kako su objavili pojedini mediji, omogućava preuzimanje poruka, fotografija i kontakta, kao i slušanje telefonskih razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: