Snapchat ukida filter koji se krivi za niz saobraćajnih nesreća

Predstavljen je još 2013. godine, a od tada je kritikovan kao dodatni motivator prebrze vožnje kod korisnika.

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 22.06.2021.

13:55

Snapchat ukida filter koji se krivi za niz saobraćajnih nesreća

Radi se o tzv. "speed filteru", koji u trenutku snimanja fotografije ispisuje brzinu korisnika aplikacije. To je dodatak koji je najčešće bio na meti kritike kao jedan od uzroka povećanog broja saobraćajnih nesreća. Snap, kompanija koja je napravila aplikaciju, objavila je kako ukida taj filter zbog pada popularnosti. Saopšteno je kako se taj dodatak slabo koristio, pa ga zbog toga ukidaju iz ponude. Ovaj filter su mnogi povezivali sa saobraćajnim nesrećama te su javno tražili njegovo ukidanje. Kritičari pozdravljaju ukidanje filtera, ali upozoravaju na događaje iz prošlosti. "Iako će ova odluka bez sumnje doprinijeti sigurnosti učesnika u saobraćaju u budućnosti, to ne opravdava Snapchat koji je stvorio i distribuirao taj filter u prošlosti", naglašava Michael Neff, advokat koji predstavlja porodice korisnika koji su stradali u nesrećama koje su dovođene u vezu sa aplikacijom. "Veselimo se danu kad ćemo na sudu izvojevati pravdu za sve koji su pretrpeli nepotreban gubitak", nastavio je advokat.

"Speed filter" se povezuje s nekoliko nesreća među kojima je i ona iz 2015. godine kada su smrtno stradale tri žene u Filadelfiji. Nakon nebrojenih kritika Snap je ograničio korištenje aplikacije na 56 km/h uz napomenu "Don’t Snap and drive".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: