Vojska SAD proizvodi bazuku koja ubija dronove

Američko ministarstvo odbrane raspisalo je poziv za dizajn ručnog oružja koje bi moglo oboriti neprijateljske dronove sa zemlje, prenosi Popular Science. Oružje je predviđeno za upotrebu na isti način kao i protivtenkovska bazuka, sa verzijom dovoljno malom za nošenje na ramenu.

Izvor: Futurism

Petak, 11.06.2021.

10:22

Vojska SAD proizvodi bazuku koja ubija dronove
Foto: Shutterstock.com

To je znak da je vojska sve više zabrinuta zbog svoje sposobnosti da se suprotstavi malim vazdušnim letelicama koje su poslali protivnici, što je tema koja je trenutno posebno relevantna s obzirom na predstojeći vladin izveštaj o "neidentifikovanim vazdušnim pojavama".

Ručna i Zemaljska rešenja

Foto: shutterstock.com
Prema rečima PopSci, svaka pojedinačna grana vojske zainteresovana je za mobilno rešenje protiv bespilotnih letelica. Prema javnom zahtevu, traže se "potencijalna rešenja" u oblastima "Jeftina zemaljska vazdušna naprava" i "ručna (ili demontirana) rešenja".

Zemaljsko anti-bespilotno oružje treba da košta manje od 15.000 američkih dolara po jedinici, mada je nejasno da li su to troškovi lansera i municije ili samo dodatni troškovi, navodi se u analizi PopSci-a. Ručne verzije treba da teže manje od 24 kilograma i koštaju manje od 37.000 američkih dolara, navodi se u dokumentu.

Potencijalne mete uključuju gotove kvadrokoptere, kao što je Phantom 3, koji je proizveo kineski komercijalni lider industrije bespilotnih letelica DJI, kao i veće, sposobnije komercijalne bespilotne letelice i avione fiksnih krila veličine automobila. Pentagon takođe želi da njegov sistem protiv bespilotnih letelica bude u stanju da obara letjelice sa najmanje 500 metara. Vlada takođe ne isključuje mogućnost upotrebe lasera ​​za obaranje dronova. S obzirom na svetski porast popularnosti i dostupnosti dronova, logično je da Pentagon traži jedinstveno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: