Apple kriv za nepoštovanje zakona EU – kazna bi mogla biti u milijardama evra

Apple je kriv za nepoštovanje zakona u konkurenciji unutar Evropske unije na polju rešenja za strimovanje muzike, saopštila je Evropska komisija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

19:50

Apple kriv za nepoštovanje zakona EU – kazna bi mogla biti u milijardama evra
Foto: Profimedia

Konkurenti Apple-a su po raznim osnova diskriminisani zbog samog mehanizma za kupovinu Apple proizvoda, navodi Evropska Komisija.

Apple efektivno naplaćuje 30% poreza na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Kazna za Apple mogla bi da bude paprena – mogli bi da budu kažnjeni oduzimanjem 10% godišnjih prihoda, što se meri u milijardama. Po prošlogodišnjoj zaradi, Apple bi platio kaznu 22,3 milijarde evra!

Ipak, to u ovom trenutku deluje nerealno, a evo šta je na društvenim mrežama napisala Margret Vestager, izvršni potpredsednik Evropske Komisije:

"Apple pravila ometaju konkurenciju na tržištu muzičkih servisa za strimovanje podižući troškove konkurentskih rešenja. Ovo dovodi do viših cena za krajnje korisnike kada je reč o pretplatama na iOS uređajima koje se plaćaju unutar samih aplikacija. Pored toga, Apple postaje učesnik u svim transakcijama i naplatama, a ima i uvid u komunikacije koje se odvijaju između korisnika i onih koji su Apple-u konkurencija".

Zbog ovoga protiv Apple-a bunile su se skoro sve velike konkurentske korporacije – Netflix, Spotify, Epic Games...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: