Nova WhatsApp prevara nudi ružičastu temu, umesto toga krade vaše podatke

Poslednjih dana, postala je aktuelna nova prevara na WhatsApp-u koja tvrdi da nudi ružičastu temu za popularnu aplikaciju za komunikaciju, međutim nema veze sa WhatsApp-om i ukrašće vam podatke.

Izvor: BGR

Utorak, 20.04.2021.

10:55

Nova WhatsApp prevara nudi ružičastu temu, umesto toga krade vaše podatke
Foto: rafapress / Shutterstock.com

Istraživač internet bezbednosti Rajshekhar Rajaharia objasnio je u tvitu tokom vikenda da je ova zlonamerna prevara počela da kruži u WhatsApp grupama gde se deli veza do SDK-a za preuzimanje navodne aplikacije "WhatsApp u ružičastom". Korisnici koji preuzmu i instaliraju aplikaciju sa veze mogu hakerima pružiti mogućnost da vide i prikupe informacije sa svojih mobilnih uređaja.

Nejasno je dokle se ova prevara proširila, ali ako slučajno postanete žrtva, Rajaharia takođe nudi listu koraka koje možete preduzeti kako biste osigurali da što pre povratite kontrolu nad svojim podacima. Prvo i najvažnije, izbrišite aplikaciju iz telefona. Za neke korisnike aplikacija se automatski "sakriva" nakon instaliranja, ali možete je pronaći tako što ćete otići u Storage ili Apps (u zavisnosti od modela vašeg telefona), a zatim je deinstalirati odatle.

Jednom kada je zlonamerna aplikacija uklonjena sa vašeg uređaja, otvorite WhatsApp, idite na karticu Settings i pronađite WhatsApp Web / Desktop meni. Prekinite vezu sa svim uređajima, jer jedan ili više njih mogu biti uređaji za koje ne želite da budu povezani sa nalogom. Rajaharia takođe preporučuje brisanje keš memorije pregledača i proveru dozvola svih aplikacija kako biste bili sigurni da na vašem uređaju nema ničeg sumnjivog. "Svako može dobiti neobičnu, nekarakterističnu ili sumnjivu poruku na bilo kojoj usluzi, uključujući e-poštu, i kada god da se to dogodi snažno podstičemo sve da budu oprezni pre nego što odgovore ili stupe u kontakt", objasnio je WhatsApp. "Takođe preporučujemo da ljudi koriste alate koje pružamo u aplikaciji kako bi nam poslali izveštaj, prijavili kontakt ili blokirali ga."

Sposobnost instaliranja nezavisnih APK-ova relativno laka na Android uređajima i pruža korisnicima slobodu koju druge mobilne platforme možda ne nude, ali ih takođe prepušta rizicima kojih inače ne bi bilo. Zbog toga bi svi trebalo da postupaju s obiljem opreza kada preuzimaju softver iz izvora koji ne prepoznaju, bilo da se radi o telefonu, tabletu ili računaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: