Ko je odgovoran za javno objavljene podatke pola milijarde korisnika Facebooka?

Društvene mreže su jedan od načina da izađete iz anonimnosti. Međutim, na nesreću pola milijarde korisnika Fejsbuka, među kojima je bilo i korisnika iz Srbije, to ih je koštalo ličnih podataka koji su postali javni. Ko je odgovoran za taj skandal i hoće li neko biti kažnjen? To su neka od pitanja na koja su u jutranjem programu odgovarali IT konsultant Vojislav Rodić i novinarka Simonida Stanković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

13:34

Ko je odgovoran za javno objavljene podatke pola milijarde korisnika Facebooka?
Foto: Printscreen

U toku 2019. godine neko je došao da podataka pola milijarde korisnika Fejsbuka, koje je zatim objavio hakerskom forumu. IT konsultant Vojislav Rodić naveo je u jutarnjem programu Prve televizije da je među njima i 160.000 korisnika iz Srbije. Na internetu su javno osvanuli podaci poput lokacija na kojima korisnici žive, adrese njihove elektronske pošte, brojevi telefona, podaci za autentifikaciju naloga na Fejsbuku.

Rodić ističe da ne postoji adekvatna odbrana od savremenih sajbernapada i da je zbog toga najpraktičnije ponašati se, kako je rekao, "kao što su nas učili roditelji da bi trebalo da se ponašamo, dok smo bili mali".

"Nemoj da pričaš sa nepoznatim ljudima, pazi šta pričaš i pred kim pričaš, to su neke stvari koje smo mi tokom odrastanja i vaspitanja usvojili", rekao je ovaj konsultant za informacione tehnologije i dodao da je jedan od praktičnih vidova zaštite da se poseban telefonski broj koristi isključivo za prijavu na društvene mreže i oporavak naloga, gde je lozinka korisnika zagubljena ili zaboravljena. Na taj način se, prema njegovim rečima, neće eksponirati privatni podaci sa aktuelnog telefona koji koristite.

Uvek imajte na umu da sve što ste napisali, rekli, čak i gledali, čak i to koliko ste dugo nešto gledali, sve je to zapisano, zaključio je Rodić. Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: