Da li uvek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?

Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvek daje dozvolu za pristup njihovom mikrofonu ili veb-kameri.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

15:18

Da li uvek dajete aplikacijama pristup mikrofonu i kameri?
Foto: Depositphotos/ridofranz

Ove rezultate dalo je globalno istraživanje u kome je učestvovalo 15.000 ljudi, a koje je sprovela kompanija Kaspersky.

Međutim, generalna svest o bezbednosti korišćenja veb-kamere je obećavajuće visoka, sa skoro šest od deset ispitanika (59%) koji su zabrinuti da ih neko može posmatrati kroz njihovu veb-kameru, bez njihovog znanja, dok je 60% zabrinuto da se to može učiniti pomoću malicioznog softvera.

To pokazuje da će veći broj ljudi proaktivno zaštititi svoju tehnologiju u budućnosti dok se prilagođavaju radu na daljinu i ulozi koju imaju aplikacije za saradnju.

Tokom protekle godine, oslanjanje na video konferencije dovelo je do ogromnog rasta u korišćenju aplikacija kao što je Microsoft Teams, čije korišćenje je od juna 2020. godine poraslo za 894% u poređenju sa njegovom uobičajenom upotrebom u februaru 2020.

Takođe je došlo do gotovo svetske nestašice veb-kamera, pri čemu su mnogi vodeći dobavljači primetili da je došlo do znatno povećane tražnje.

Zanima nas i vaše mišljenje. Da li uvek dajete servisima na svom telefonu pristup mikrofonu i kameri? U anketi ispod možete da glasate, a u komentarima nam obavezno napišite zbog čega sve baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: