Windows - najbolje verzije, prvi deo

Mnogi se sećaju najranijih početaka Windowsa, a portal How to Geek napravio je top-listu od 10 najboljih verzija, poređavši ih od najgore ka najboljoj. Predstavljamo vam prvu polovinu, a pratite nas i sutra, kada ćemo organizovati i anketu. Naravno, pišite nam u komentarima koja je vama omiljena verzija Windowsa!

Izvor: B92

Petak, 12.03.2021.

09:00

Windows - najbolje verzije, prvi deo
Foto: Profimedia

Stigao je Windows 11, što je lepa prilika da se podsetimo istorije.

10. Windows 3.0 (1990)

Windows 3.0 objedinio je porodicu proizvoda Windows 2.x u jedinstvenu celinu koja je imala zanimljiv grafički interfejs sa 3D izgledom i gomilu prelepih ikonica koje je dizajnirala legenda grafičkog dizajna, Suzan Kare. 9. Windows 8 (2012)

Windows 8 je napravio radikalnu promenu u odnosu na ranije verzije, što je mnoge korisnike zabrinulo. Uprkos lošim kritikama, Windows 8 je bio najinovativnija verzija operativnog sistema Windows, još od Windowsa 95.

Usudio se da uđe "u ring" sa konkurencijom i na polju ekrana osetljivih na dodir, zahvaljujući hibridnom operativnom sistemu koji je mogao da radi i za tablet i za desktop. Ispostavilo se, međutim, da rezultat nije bio sjajan - izbacivanje Start menija bila je greška, ali je Microsoft ipak rešio neke probleme u Windows 8.1 verziji. 8. Windows NT 4.0 (1996)

Ako uzmete stabilnost 32-bitnog Windows NT kernela i na to dodate interfejs Windows 95 OS-a, dobijate Windows NT4.0. Njegova stabilnost učinila ga je Microsoftovim najpopularnijim poslovnim i akademskim OS-om godinama, a posvećeni korisnici nisu bili voljni da ga nadograde sve do 2003 godine.

Čak i danas, ukoliko ste spremni da se odreknete modernog interfejsa i bezbednosnih pečeva, mogli biste da iskoristite ovu Windows verziju za izvršavanje određenih zadataka na računaru. 7. Windows 98 SE (1999)

Windows 98 je prihvatio inovacije uvedene u operativnom sistemu Windows 95 i dodao poboljšani interfejs sa više fleksibilnosti. Jedno vreme nije postojao bolji "gejming" OS od Windowsa 98, jer je podržavao i DOS video-igre, ali i one bazirane na DirectX-u.

Drugo izdanje, ondnosno Windows 98SE je dodalo je niz poboljšanja (uključujući bolju USB podršku), ali se, nažalost, pokazao nestabilnim. 6. Windows for Workgroups 3.11 (1993)

Windows za radne grupe uzeo je sve što je dobro od Windowsa 3.11 (podršku za TrueType fontove i multimediju, embedovanje dokumenata koristeći OLE, ali i Minesweeper), i dodao mrežnu podršku, što ga je učinilo najmoćnijom verzijom Windowsa za korisnike i mala preduzeća, sve do Windowsa 95 . Drugi deo ove priče možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: