Danas i prevaranti trljaju ruke: Evo kako da ne nasednete

Ako ste odlučili da važne žene u svom životu obradujete nekim poklonom zbog toga što je danas 8. mart, to je fino. Ipak, morate da budete veoma pažljivi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

15:50

Danas i prevaranti trljaju ruke: Evo kako da ne nasednete
Shutterstock/solarseven

Ne mislimo, pritom, na onu vrstu pažnje kako biste tačno znali koje mleko za telo im treba (mada je i to poželjno, čisto da dobijete 'bonus poene').

Ne, naravno, ovde pričamo o tome kako bi trebalo da budete oprezni kada su internet prevare u pitanju. Naime, svaki praznik, pa tako i ovaj, idealan je za prevarante koji pokušavaju da vam SMS-om ili putem neke drutšvene mreže pošalju sumnjivi "popust" unekoj od popularnih prodavnica, kako biste kiknuli na link u poruci.

Tako je, na primer, primećeno da su mnogima putem WhatsApp aplikacije stigle poruke sumnjivog sadržaja, nudeći im popuste u prodavnicama kao što su Adidas, Amazon i slične.

Pored toga, ljudima stižu i SMS-ovi koji, navodno, upućuju na nagrade koje je korisnik osvojio putem Facebooka, a ukoliko kliknete na link u poruci, hakeri mogu dobiti pristup vašem uređaju.
Depositphotos/Gorodenkoff
Ukoliko koristite bilo koju od aplikacija za dopisivanje (Viber, Messenger, Telegram, Instagram poruke i druge), dobro obratite pažnju na to ko vam šalje poruke i raznorazne "kupone" - obavezno proverite na zvaničnoj stranici proizvođača da li postoji nekakva akcija za 8. mart.

Internet-stranice u ovim porukama nisu zvanične, što se lako može zaključiti iz njihovog domena (završavaju se sa ".xyz" ili ".buzz" umesto, npr, ".com").

Kako da izbegnete prevaru

* Nikad ne otvarajte linkove koje vam šalju nepoznati kontakti.

* Ako vam neka internet-stranica traži da popunite anketu, nikada ne upisujte podatke kao što su PIN, lozinka za mejl i slično.

* Uvek proverite link koji ste dobili. Ukoliko se završava sumnjivo (kao što je ovde primer ".xyz" ili slično), verovatno je upitanju prevara.

* Ako niste učestvovali u nagradnoj igri - ne možete da dobijete nikakvu nagradu. Nemojte da nasedate na poruke koje vam poručuju da ste srećni dobitnik.

* Poruke koje zvuče previše dobro, verovatno nisu istina. Uvek se informišite na zvaničnim stranicama proizvođača koji navodno nude popuste ili nagrade.

* Ako u poruci koja vam je stigla ima pravopisnih ili gramatičkih grešaka, u pitanju je, verovatno, prevara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: