Windows je i dalje "kralj", ali vicešampion je smenjen

Tržište operativnih sistema za računare, već dugo je jednolično - Windows je ubedljivo prvi sa oko 90% korisnika, dok je iza njega MacOS kompanije Apple, pa onda idu svi ostali (Linux, ChromeOS i tako dalje). Međutim, stvari se menjaju.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

11:42

Windows je i dalje
Foto: Depositphotos/realinemedia

Udeo koji ima ChromeOS, operativni sistem kompanije Google koji se koristi na Chromebook računarima, sve je veći iz godine u godinu.

Ovi računari često su jeftiniji od Windows laptopova, pa su idealan izbor za one koji rade samo tzv. kancelarijske poslove ili koriste računar za učenje.

Upravo zato je u 2020. godini zabeležen značajan porast prodaje Chromebook uređaja, a kako izveštava analitička kompanija IDC, ChromeOS je prvi put po udelu na tržištu prestigao MacOS.

Tako je prošle godine Windows zauzimao 80,5% tržišta, ChromeOS 10,8%, dok se MacOS našao na trećem mestu, sa 7,5%. Prošla godina je bila posebna po mnogo čemu, pa će biti zanimljivo da vidimo da li će ChromeOS nastaviti ovaj rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: