Wikipedia na srpskom proslavila "punoletstvo": Šta smo najviše čitali?

Wikipedia na srpskom jeziku proslavila je sinoć 18 godina postojanja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.02.2021.

11:52

Wikipedia na srpskom proslavila
Foto: Depositphotos/pproman

Po broju članaka, to je najveća južnoslovenska Wikipedia, dok na listi svih Wikipedia trenutno zauzima 21. mesto, rečeno je na obeležavanju "punoletstva" na srpskom jeziku, koje je održano onlajn putem.

U 2020. godini bilo je više od 619 miliona pregleda članaka i preko 422.000 izmena, a urednici i urednice na srpskom su samo tokom prošle godine napravili 24.000 članaka, od kojih su najposećeniji bili članci o TV seriji "Igra sudbine" koja se emituje na Prvoj TV, Srbiji...

Wikipedia na srpskom jeziku trenutno ima skoro 642.850 članaka. Članci su u početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine uveden je softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Od samih početaka do danas uvedeno je mnogo novina kako bi korisnicima rad bio olakšan, pa je tako u 2020. godini uveden program mentorstva, napravljen novi stilski priručnik, a osvežen je i dizajn Trga.

U okviru obeležavanja 18 godina postojanja predstavljene su najznačajnije statistike, tehničke novine, ali i akcije, maratoni i takmičenja koja su u planu, a koja značajno obogaćuju projekat.

Wikimedia Srbije je volonterska organizacija čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan nacin, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: