I Apple iznenađen: Slaba potražnja za najjeftinijim telefonom, korisnici traže skuplje modele

Apple je od dobavljača smanjio narudžbe za najjeftiniji model nove generacije iPhone 12 mini, ali povećao je narudžbe za skuplje modele iz serije Pro.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2021.

12:40

I Apple iznenađen: Slaba potražnja za najjeftinijim telefonom, korisnici traže skuplje modele
Foto: Profimedia

Apple je prošle godine prvi put predstavio četiri modela svojih telefona u sklopu jedne generacije iPhonea. Osim po dijagonali ekrana (modeli su sada dostupni u 3 različite dijagonale), telefoni se, naravno, razlikuju i po cenama. Najjeftiniji je model iPhone 12 mini za koji je na američkom tržištu potrebno izdvojiti od 700 dolara, dok najskuplji model Pro Max stoji od 1100 dolara.

Još pre službenog predstavljanja telefona, a i nakon što je Apple objavio podatke o uređajima i njihove cene, analitičari mobilnog tržišta predviđali su veliku potražnju za modelom iPhone 12 mini. Osim što je reč o najjeftinijem iPhoneu nove generacije, deo analitičara smatrao je kako je to idealan telefon za osobe koje žele iPhone, a ne vole prevelike uređaje, niti ih privlači model SE sa zastarelim dizajnom.

Međutim, posljednje informacije koje dolaze iz izvora povezanih s Appleom i njihovim lancem nabavke pokazuju da su analitičari, ali i ekipa u samom Appleu precenili potražnju za mini iPhoneom.

Naime, pokazalo se da korisnici nisu toliko zainteresovani za najmanji, a time i najjeftiniji model, već su im mnogo interesantniji najskuplji modeli, piše Dnevnik.hr. Kompanija je tako od Pegatrona smanjila broj narudžbi za iPhone 12 mini, dok su od Foxconna naručili povećane količine iPhonea 12 Pro i Pro Max. Osim što pokazuje povećan interes korisnika za većim i skupljim modelima, slabija potražnja za iPhoneom 12 mini delom je rezultat situacije s pandemijom.

Naime, kako naglašavaju na stranici Mac Rumors, manji model iPhonea prvenstveno je bio namenjen evropskom i američkom tržištu, no na njima je zabelžena smanjena prodaja zbog problema s koronavirusom.

S druge strane, modeli s većim ekranima naročito su popularni u Kini u kojoj koronavirus nije ostavio tako devastirajući uticaj na ekonomiju kao na zapadu te je upravo na tom tržištu zabeležena povećana potražnja za modelima iz serije Pro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: