Aktivisti se žale: Sumnjaju da kovid 19 aplikacija prikuplja podatke

Austrijski aktivista za zaštitu privatnosti Maks Šrems podneo je žalbu nadzornom organu EU zbog aplikacije za testiranje na kovid 19 koju je Evropski parlament uveo za svoje osoblje.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.01.2021.

09:20

Aktivisti se žale: Sumnjaju da kovid 19 aplikacija prikuplja podatke
Foto: Profimedia

Šrems je, naime, uveren da bi aplikacijom mogli nelegalno da se prenose podaci u SAD.

U žalbi navodi da su zakonodavci EU kad su pristupili sajtu za testiranje virusa otkrili da je aplikacija poslala više od 150 zahteva, uključujući i one američkim kompanijama Gugl i Strajp, čime je prekršena presuda Evropskog suda iz jula prošle godine.

Određeni broj ovih zahteva nezavisnih proizvođača odnosio se na podatke korisnika s ciljem oglašavanja.

Šrems je inače istaknuta ličnost u evropskom pokretu za digitalna prava, a protiv agresivnog prikupljanja podataka od strane tehnoloških giganata iz Silicijumske doline.

Pokrenuo je dva slučaja protiv Fejsbuka, dobio sporove i naterao Fejsbuk da promeni način na koji obrađuje korisničke podatke u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: