iPhone 12, sva četiri

Nekada je bio novi iPhone, onda dva nova iPhonea, pa onda i tri, a gde je tri, tu je i četiri.

Izvor: Ivan Jeliæ

Ponedeljak, 11.01.2021.

08:04

iPhone 12, sva četiri
Foto: Ivan Jeliæ (B92)

Ruku na srce, ako stvari moraju da budu komplikovane, onda je Apple uspeo da nađe najmanje tešku situaciju. Ako se prisetimo da smo sa iPhonea 8 preskočili na X, a da 9 ili možda IX nismo ni videli, pa da su nam se desili XS i XR, te 11 koji je bio između 11 Pro i 11 Pro Max, onda 12 mini, 12, 12 Pro i 12 Pro Max, skoro svaki jedan drugom do uveta i ne izgledaju tako loše.

Ova serija mali je presedan i po tome što se verovatno prvi put novim iPhone-ima bavimo sledeće godine, no Apple je okasnio, pa onda predstavio ništa manje nego četiri komada, a sve njih treba propisno probati kako bi pasusi ispod imali malo više težine od nekoliko dana "testiranja".

iPhone 12 bio je tema 112. epizode Tehnopolis podcasta koju možete poslušati ovde:

Od mini do maks

Još jedna dobra stvar u novoj četvorci je to što mali iPhone više nije stvar kompromisa, ili makar ne kao što je bio do sada. XR, a onda i 11 uveli su na teren novi i malo lošiji iPhone od najboljeg, po isto tako malo nižoj ceni. U 2020. Apple je predstavio i njegov manji alter ego, pa sada praktično imamo po dva para uređaja, 12 mini i 12 na jeftinijoj, i 12 Pro i 12 Pro Max na skupljoj i mogućnostima nešto bogatijoj strani.

Novo je u ovom smislu je i to da su 12 i 12 Pro iste veličine, što znači da ih je gotovo nemoguće razlikovati ako ih gledate spreda. Razlike naravno postoje na drugim mestima, veličina je jedina kada su 12 i 12 mini u pitanju, dok između 12 Pro i 12 Pro Maxa postoje dodatne sitnice koje se ne podudaraju.
iPhone 12 mini (levo), iPhone 12 (desno) / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Idemo redom, od sličnosti do razlika i nazad.

Kutija

Prva ozbiljna novina čeka vas kada vam u radnji donesu vaš novi telefon, pošto je kutija okvirno dvostruko manja nego ranije. Mesto se uštedelo time što unutra nema punjača, odnosno takozvane "cigle" (power brick).

Apple je predstavljajući iPhone 12 priču o odstranjivanju punjača iz kutije telefona spakovao u kutiju brige o životnoj sredini. Ipak, tu postoji jedan problem, kabl koji dobijete u kutiji nije kabl sa kojim možete mnogo da uradite.

Logika je da kod kuće već imate pregršt punjača od drugih/starih telefona, pa je bolje da iskoristite njih umesto da ih bacite u smeće, što je bolje za planetu, kao i manja kutija sama po sebi. Što se punjača tiče to bi bilo potpuno tačno, kada biste te punjače koje većinom već imate mogli da iskoristite uz kabl koji vam Apple šalje u kutiji i koji na jednoj strani ima lightning konektor (da, iPad Air u 2020 može da dobije USB-C, ali iPhone još ne), a na drugoj USB-C.

Taj USB-C kraj kabla ne možete da povežete sa većinom punjača koji se trenutno nalaze u vašim kućama jer većina telefona i dalje stiže sa USB-A punjačima. Čak i najskuplji Androidi većinom imaju stari konektor na punjaču, a tek iPhone 11 iz 2019. počeo je da stiže sa USB-C "ciglom".

To znači da Appleova borba za planetu može da znači nekoliko stvari, u zavisnosti od toga odakle dolazite. Ako na iPhone 12 prelazite sa nekog Androida, računajte da ćete najverovatnije morati da dokupite punjač. Ako dolazite sa iPhonea onda ćete moći da koristite stari punjač, ali sa starim kablom. To najverovatnije znači da ćete u nekom momentu tokom životnog veka dvanaestice, koji neće biti mali, biti pred izborom kupovine novog kabla (jer će stari teško izdržati dva uređaja) ili novog punjača za kabl koji ste dobili uz novi telefon.

"Bezbedni" ste jedino ako dolazite sa iPhonea 11. Ostaje pitanje zašto Apple ovome nije prišao bolje, a mogao je. Od kabla koji ima stari i veoma kompabitilni konektor, preko postojećeg kabla na koji su mogli za zakače adapter sa stari USB konektor (koji verovatno košta mnogo manje od dolara na Appleove količine, a bio bi zgodan i za druge namene tokom godina tranzicije na USB-C), do toga da iPhone konačno pređe na USB-C i time ga učini suštinski kompatibilnim sa kablovima i punjačima drugih proizvođača.

U kutiji (naravno) nema ni slušalica, sve što dobijete su kabl i telefon. Da, Apple nalepnice su ipak preživele.

Dizajn

Nit reciklaže prožima još aspekata novog iPhonea sem kutije i punjača. Iako je "novi" dizajn obećavao, na kraju stvari ni nisu ispale baš najsrećnije.

Naravno, dizajn i ovog iPhone-a može se prokomentarisati kao odličan i divan, jer Apple sebi neće dozvoliti da napravi loše dizajnirani telefon. Međutim, problem je u tome što ovaj dizajn nije nov, već je spoj nekoliko različitih generacija.
iPhone 12 i 12 Pro / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
iPhone 12 zasnovan je na dizajnu petice, kombinacija materijala je sa osmice, ekran sa desetke, a dizajn kamere sa iPhone-a 11. Prost spoj svega toga, što u ovom slučaju imamo, spoj je različitih dizajn jezika koji su u svakom pojedinačnom slučaju priča za sebe. Drugim rečima, iPhone 5 bio je plod jedne filozofije, iPhone 8 druge, a X i 11 treće. iPhone 12 od toga da bude nova priča deli to što je puki spoj delova starih i već ispričanih.

No, ako vam se sve to ipak dopada onda imate jedan problem manje, pa se izbor u ovom delu svodi na to koliko ne volite otiske prstiju. Za manje novca dobijate više otisaka, pošto je okvir uređaja na 12 mini i 12 od aluminijuma, ali je pozadina od glatkog stakla. Pro i Pro Max pak imaju okvir od čelika koji skuplja otiske, ali je zato sa zadnje strane matirano staklo koje je otporno na njih.
Aluminijumski iPhone 12 / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Èelièni iPhone 12 Pro / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Na kraju, priča o dizajnu verovatno je priča za one koji imaju dovoljno hrabrosti da svoj novi iPhone ne nose u futroli. Kada ga stavite u nju zaboravićete na filozofske, ali i na fizičke probleme, što je za uređaj koji sa obe svoje veće strane ima staklo više nego preporučljivo. Apple kaže da je staklo na ekranu sada 4 puta otpornije na padove, ali testiranje ove tvrdnje ostaje na vašoj slobodnoj volji.

Više inča, manje milimetara

Pomenute gabaritne promene sa početka ispraćene su i promenama veličina ekrana, na dobar način.

"Obični" model (12) zadržao je dijagonalu kao u prethodnoj generaciji, ali je Apple uspeo da 6,1 inč ekrana spakuje u po 4mm uže i kraće kućište. 12 Pro identičnih je dimenzija kao i 12, što je dobitak u odnosu na prethodnu generaciju kada je ekran u pitanju (5,8 inča), uz kućište koje je neprimetnih 2mm duže.
Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Korisnici na suprotnim stranama spektra posebno će biti zadovoljni novom generacijom. iPhone 12 Pro Max sada ima ekran od 6,7 inča u kućištu koje je ponovo neznatnih 2mm duže od 11 Pro Max. Kombinacija novog dizajna, iste veličine i većeg ekrana čini da Pro Max izgleda impozantno, postavljajući pitanje smisla posedovanja manjeg tableta zajedno sa njim.

Novajlija u timu posebno je zanimljiva priča jer ulazi na teren različitim generacijama iPhonea i postavlja novo stanje stvari. Fizički, 12 mini nalazi se između prvog i drugog SE-a (odnosno iPhonea 6/7/8), ali minijev ekran od 5,4 inča bitno je veći od 4 inča sa prvog i 4,7 sa drugog SE-a.
Poreðenje minijevog ekrana sa Prvim SE-om (levo) i dimenzijom ekrana koja je na drugom SE-u (desno) / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Uz očigledan dobitak na ekranu, očigledno je lakši i udobniji za korišćenje od drugog SE-a, u poređenju sa kojim izgleda kao da dolazi iz druge ere. Utisak je da je mini dobro unapređenje i u odnosu na prvi SE, iako je 7,7mm duži i 5,6mm širi, čini se da Apple nije prešao granicu koja ga čini neupotebljivim za sve one koji su u prvom SE-u našli utočište.
Poreðenje minijeve velièine sa Prvim SE-om (levo) i dimenzijom ureðaja koja odgovara drugom SE-u (desno, iskorišæen iPhone 6) / Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Zanimljivo je i to da navikavanje na prelazak sa X/XS i 11 Pro na mini traje relativno kratko, ako cenite lakoću upravljanja jednom rukom, nešto manji ekran (za 0,4 inča) mala je cena za ponovni osećaj sigurnosti i kompaktnost koju mini nudi.

Sve u svemu, lako ćete se navići na sve promene koje je Apple uveo novim dimenzijama. Na dobitku su svi, osnovni model je malo manji, Pro i Pro Max imaju i veće ekrane u manjem pakovanju, a mini je posebno osveženje koje se dugo čekalo i na koje valja posebno skrenuti pažnju.

Kamera

Svaki novi iPhone znači i novu kameru, odnosno sistem kamera. Pro modeli u 2020. godini dobili su još jedan senzor, a brojno stanje je na osnovnom modelu ostalo je isto. Čip je takođe nov, što u savremenoj mobilnoj fotografiji može da znači više od optike i senzora.

Novi senzor na Pro modelima je LiDAR, pa sistem kamera izgleda slično kao na 11. I dalje su tu tri kamere, široka (wide), veoma široka (ultra wide) i kamera za optički zum, dvostruki na Pro i 2,5x na Pro Maxu. Njihove mogućnosti slične su kao prošle godine, široka kamera je sada je sistem od 7 elemenata (ƒ/1.6), a Pro Max dobio je stabilizaciju i na senzoru (Sensor Shift), koje nema na Prou.
Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Sistem na 12 i 12 mini manji je sa LiDAR senzor i telefoto sočivo. Čip je, kao što rekosmo isti što daje zanimljive rezultate.

Sve fotografije u svim uslovima koje su nastale na svom modelima tokom korišćenja, uporedno analizirane otkrile su pre svega da je cela serija bolja nego što je to bio slučaj sa prethodnom. Najveću ulogu u tome igraju čip (brži Deep Fusion, noćni mod na svim kamerama) i poboljšana široka kamera (sa 27% više svetla po Appleu), pa imamo zaista bolje rezultate, naročito u noćnim uslovima kada se preklapaju svetlo i tama.

Poređeno sa konkurencijom van njegovog dvorišta, ovo je i dalje jedna od najboljih kamera na tržištu, postoje situacije u kojima će najbolje kamere koje isporučuju Huawei ili Samsung dati bolji rezultat, i obratno. Dobra strana iPhoneove kamere po kojoj se i dalje razlikuje je konzistentnost, od bilo koje 12-ice ćete znati šta da očekujete gotovo u svakoj situaciji.

Razlike koje novi modeli imaju među sobom daleko su interesantnije, pošto je u njih umešana i razlika u ceni. 12 i 12 mini daju iznenađujuće konkurentne rezultate Pro modelima (eto koliko je fotografija ustvari pitanje softvera) u većini situacija. Ako su vam važni optički zum i portret fotografije, Pro modeli ipak prave bitnu razliku kako zbog telefoto kamere, tako i zbog LiDAR-a. Sve drugo je vrlo slično, ili isto.

Nije zgoreg napomenuti i to da je Pro Max nešto bolji od Proa, razlike nisu velike, ali ako vam je fotografija najvažnija stvar na telefonu, onda razmislite o Maxu. Stabilizacija je malo bolja i situacijama dinamičnim scenama, a može bolje da zumira.

Što se videa tiče, Apple ponavlja dominaciju na ukupnom tržištu. Ako planirate da koristite svoj iPhone kao ozbiljnu kameru, Pro, a naročito Pro Max ponovo su vaš prvi izbor.

A14

Novi iPhone znači novi čip koji u poslednjih nekoliko godina donosi više snage nego što će vam to u prvom momentu trebati. Sav napredak koji donosi A14 može se posmatrati na kraće i duže staze. Mogućnosti koje u ovom momentu ima raspoređene su na stvari poput Deep Fusiona i mašinskog učenja, stvari koje iza kulisa pomažu svakodnevni život (bolje fotografije na primer). Brzina operativnog sistema i aplikacija ne vidi se puno, čak je u nekim momentima bilo teško razlikovati sada već vremešni iPhone X od 12-ice kada su performanse u pitanju.

Ipak, kapacitet koji A14 ima danas znači da će trajati, pa na iPhone 12 možete da računate dugoročno. Verovatno će godinama dobijati nove verzije iOS-a, a performanse će ostati očuvane, ili makar usporenja neće biti drastična. Ovo je jedan od ključnih argumenata koje i iPhone 12 ima za sebe kada je konkurencija u pitanju, svež, bezbedan i dugoročan uređaj kao što je iPhone teško da možete naći.

Dodatni prostor za igru koji je A14 ostavio tiče se baterije. Manja kućišta i veći ekrani znače isti nivo autonomije kao prošle godine, uprkos novijem čipu koji jeste efikasniji, ali na raspolaganju ima manje baterije.

iPhone 12, 12 Pro i Pro Max bez problema će vas dovesti do kraja dana, a kalkulacije preko toga koje je prošle godine omogućio 11, ove godine valja preventivno zaboraviti. Mini je pak malo drugačija priča, njegovo malo kućište u našem slučaju nije dovelo do problema u celodnevnoj autonomiji, ali valja imati u vidu da je manja baterija najveća cena kojom plaćate sve dobrobiti koje mini donosi.

Nova serija donela je povratak MagSafea koji svoj drugi život počinje na telefonima, budući da ga je USB-C potisnuo sa Appleovih laptopova. U iPhone verziji radi se o disku (sličnom onom za Apple Watch, ali većem) koji se magnetno pričvršćuje za pozadinu uređaja. Ako volite magnete i cenite tu vrstu senzacije, onda je novi sistem punjenja prava stvar za vas. U poređenju sa klasičnim bežičnim punjenjem MagSafe donosi lakoću priključivanja jer ne morate da gledate da li ste pogodili mesto, a što je možda još važnije, disk ostaje pričvršćen za uređaj dok ga koristite. Možda je ovo nagoveštaj iPhonea bez porta, ko zna.

Uglavnom, prisustvo jakog magneta na leđima novog iPhonea znači da se preko njega mogu "kačiti" i drugi dodaci poput futrola ili držača kartica. Apple nudi futrole koje rade sa MagSafeom, a ako ne želite njihove, dodatno se informišite da li će MagSafe raditi sa futrolom koju želite.

Na kraju i najmanje bitno, iPhone 12 je 5G uređaj, što je Appleu bilo važno dovoljno da na predstavljanju "5G" bude izgovoreno 60 puta. U našoj realnosti to znači da možete računati da će za koju godinu vaša 12-ica podržati 5G koji bi mogao da se desi i kod nas.

Ista meta, slično odstojanje

Stvari se, uprkos novinama koje iPhone 12 donosi, na najširoj slici nisu mnogo promenile u odnosu na prošlu godinu. Večita omiljena tema u komentatorskom matriksu besmisla i dalje će ostati ista, uz dodatak minija koji skreće pažnju na iPhone ciljnoj grupi koja želi manje uređaje. Dugovečnost softvera i hardvera u odnosu na Androide prednosti su je Apple dodatno učvrstio novom generacijom, sve drugo ostaje pitanje ukusa i vrednovanja prednosti i mana koje iPhonei i Androidi imaju.
Foto: Ivan Jeliæ (B92)
Odstojanje u svojim redovima Apple je napravio tako da su 12 i 12 mini primamljivije ponude nego što bi na papiru mogle izgledati. Mini košta 110.190, iPhone 12 123.890, 12 Pro 158.590, a 12 Pro max 172.490 dinara, u osnovnim verzijama sa 128GB prostora za Pro, i 64GB za "obične" modele. Pro modeli mogu se kupiti i u 256, odnosno 512GB verzijama, a 12 i 12 mini nude se i sa 128 i 256GB prostora.

Razlika između 12 i 12 Pro svodi se 2GB RAM-a i 64GB prostora više, kameru koja zumira i bolje slika portret fotografije, i materijale. Ako koristite cloud servise i ne čuvate mnogo stvari na uređaju, a telefon ćete najverovatnije svakako staviti u neku futrolu, pitanje vrednosti razlike u ceni između 12 i 12 Pro pod ozbiljnim je znakom pitanja.

Ako se nalazite na krajevima spektra, 12-ica je lepo osveženje. Doduše, nemate mnogo izbora kada su mogućnosti uređaja u pitanju, mali Pro i veliki "obični" 12 ne postoje, no pomenuta razlika u odnosu na Pro može se u velikoj meri primeniti i na mini. Pro Max će svima koji vole velike telefone, odnosno veliki iPhone biti odlično unapređenje, još veći ekran i još bolja kamera stvari su na koje se teško ko može požaliti.

Da tačku na iPhone 12 stavimo prijatnim iznenađenjem. Mini je bez dileme najvažniji uređaj za određenu grupu korisnika iPhonea, ali i pametnih telefona uopšte, a praksa da ergonomija i upotrebljivost za ljude koji ne žele veliki telefon ili jednostavno imaju manje šake znače kompromise u kvalitetu i mogućnostima konačno je stvar prošlosti.

Drugačije ne bi smelo da bude jer sloboda izbora mora postojati za sve, a ako je iPhone 12 uređaj na koji ste bacili oko i sigurni ste da nećete ogromni Pro Max, pre kupovine svakako pogledajte mini - postoji šansa da ćete se i vi prijatno iznenaditi.

Uređaje na test ustupili Sistem:i.

Ivan Jelić @escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: