Najveći prevarant Silicijumske doline: "Džobsovoj naslednici" preti 20 godina zatvora

Noseći crnu rolku u stilu Stiva Džobsa, sa kojim su je upoređivali i govorili da je njegova naslednica, Elizabet Holms pred medijima i investitorima prikazivala se kao nadolazeća zvezda tehnološke industrije.

Izvor: Zimo

Ponedeljak, 23.11.2020.

15:16

Najveći prevarant Silicijumske doline:
Foto: Getty Images/Justin Sullivan

Njena kompanija Theranos, kako je tvrdila, razvila je revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi koji je bio mnogo jednostavniji (dovoljan je samo mali uzorak krvi iz prsta koji se mogao vaditi i u apotekama) i jeftiniji.

Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka, navodno, mnogo su brže bili gotovi u odnosu na trenutne metode, pa je, kako je uverila javnost i investitore, uz samo kap ili dve krvi iz prsta, njihov uređaj mogao detektovati različite bolesti, od dijabetesa do tumora.

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinitom zaista je i bilo tako - čista laž i potpuna prevara. Kako je otkrio novinar Vol Strit Džurnala, Theranos je uzorke analize krvi slao u spoljne laboratorije, a za uzorke koje je analizirao njihov uređaj, rezultati su većinom bili netačni.

Međutim, već je bilo prekasno za brojne investitore koji su svoje milione uložili u kompaniju, a sa tim milionima, Holms je održavala stil života poput filmske zvezde.

Letovi privatnim avionima, skupi automobili, asistenti kompanije čija je uloga bila obavljanje njenog privatnog šopinga, odsedanje u luksuznim i skupim hotelima - sve to i nije neobično za izvršne direktore kopmpanija koje dobro zarađuju, ali ona je trošila novac koji je dobila na osnovu prevare.
Elizabet Holms 2015. godine. Foto: GettyImages/Kimberly White/Stringer
Raskošan život - dokaz ili ne?

Kada je prevara otkrivena, protiv Holms je pokrenuta istraga, pa bi skupe haljine mogla da zameni zatvorskim odelom - preti joj do 20 godina zatvora. Ono što je posebno zanimljivo, jeste to što njeni advokati ne žele da se kao dokazni materijal protiv nje koriste i podaci o njenom luksuznom i rastrošnom životu.

Naime, dok tužioci to žele da iskoriste kako bi dokazali da je prevarama finansirala ovakav način života, njen advokat smatra kako će time da se stvore predrasude porote prema njoj, i da će to uticati na odluku.

S obzirom na to je da suđenje Elizabet Holms zakazano za početak marta, sigurno ćemo uskoro saznati i više informacija o Theranosu i čitavoj situaciji. Jedno je sigurno - ova prevara je upozorenje investitorima koji su uložili veliki novac "na lepu reč", a da se prethodno nisu dovoljno dobro raspitali o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: