"Veliki brat" u Zlatnom gradu: Uvode prepoznavanje lica na svakom koraku

U najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubaiju, uskoro će se primenjivati sistem nadzora uz pomoć prepoznavanja lica.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2020.

15:06

Foto: depositphotos/Anna_Om

Ovaj grad već ima biometrijski sistem za prepoznavanje lica, ali samo na glavnom aerodromu.

Planirano je da se razvijeni sistem prvo primenjuje na stanicama metroa, a na jednoj je već testiran. Tu je izvedena vežba prilikom koje su specijalci simulirali evakuisanje putnika, a u pitanju je bila jedna od metro stanica gde je već bio izvršen teroristički napad.

Napredna tehnologija je sa uspehom prepoznavala lica ljudi koji su označeni kao "teroristi" prilikom vežbe. U narednih nekoliko meseci, ova tehnologija biće na svim metro stanicama u Dubaiju, a kasnije i na ulicama, prenosi Texh Xplore.

Tamo se, inače, već koriste kacige sa termalnim kamerama i pametne naočare u borbi protiv koronavirusa, a razvijena primena tehnologije jedan je od temelja na kojima Dubai planira i u budućnosti da se razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: