Microsoft Edge popularniji nego Firefox: Da li ga i vi koristite?

Početkom ove godine, desilo se nešto prilično čudno. Već dugo su Google Chrome i Mozilla Firefox bili neprikosnoveni na tržištu, ubedljivo zauzimajući prva dva mesta ispred ostalih internet-pregledača. A onda se Microsoft Edge prikrao i preuzeo vicešampionsko mesto.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2020.

15:21

Microsoft Edge popularniji nego Firefox: Da li ga i vi koristite?
Foto: depositphotos/rafapress

Tada još nismo mogli sa sigurnošću da kažemo da li će Microsoft Edge zadržati svoju poziciju. Možda je do porasta broja korisnika došlo zbog toga što su mnogi bili radoznali, pa su planirali da se vrate na Chrome i Firefox.

Ispostavilo se da nije baš tako.

U poslednjih nekoliko meseci, Edge je zadržavao solidnu prednost na tržištu od oko 1.5% korisnika više, ali je u oktobru to gotovo duplirano, pa sada oko 3% više ljudi koristi Edge nego Firefox, prema podacima analitičke kompanije Net Market Share.

Odakle ovaj uspeh?

Veoma dugo su svi Microsoftovi pregledači bili inferiorni u odnosu na Chrome i Firefox. Međutim, Edge, koji inače radi na Chromium platformi, uspeo je da uhvati priključak i prestigne "lisicu" uglavnom zahvaljujući ažuriranjima koja poboljšavaju značajno svaku verziju.

Da budemo iskreni, veliku ulogu u ovome odigrao je i Microsoft, zato što se na razne načine trudi da privuče nove korisnike, stavljajući Edge kao podrazumevani pregledač za Windows i stalno ga predlažući ukoliko to nije. Zanimljiva je činjenica i da je Edge optimizovan za Linux.

Zanima nas i vaše mišljenje. Da li koristite Microsoft Edge i kako vam se čini?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: