EA kažnjen 10 miliona evra: Glavni "krivac" - FIFA

Holandski okružni sud doneo je presudu je protiv kompanije Electronic Arts, zbog video-igre FIFA. Sporne su tzv. "loot" kutije, koje se kupuju kako bi igrači mogli da napreduju.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

15:57

EA kažnjen 10 miliona evra: Glavni
Foto: Getty Images/Kevin Winter

Holandski priređivač igara na sreću (Kansspelautoriteit, odnosno Ksa), tako, kažnjava EA u iznosi od 10 miliona evra zbog kršenja Zakona o klađenju i igrama na sreću.

"Ksa smatra da je od ključne važnosti zaštititi ranjive grupe, poput maloletnika, od izloženosti kockanju. Iz tog razloga, trebalo bi da se strogo razdvoje igre na sreću i video-igre. Igrači su često mladi i stoga posebno podložni razvoju zavisnosti. Zato, elementi kockanja ne smeju da se nađu u video-igrama", saopštio je regulator.

EA je dobio upozorenje još pre dve godine, zbog iste stvari.

Iz ove kompanije tvrdili su da FIFA ne krši zakon, jer loot kutije ne mogu da se ubroje u kockanje. Kao argument su naveli to što FIFA Ultimate Team paketi ne mogu da se pretvore u stvaran novac, prenosi Games Industry.

Naglasili su i da je FIFA u osnovi video-igra veštine, a ne sreće, i da ne postoje naučni dokazi koji povezuju kupovinu Ultimate Team paketa sa zavisnošću od kockanja.

Svi ovi argumenti pali su u vodu, jer je presuda ipak doneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: