Podcast je stigao na Deezer: Kako to utiče na vaše megabajte?

Kao što verovatno već znate, Deezer je nedavno omogućio slušanje podcasta na našem tržištu. Imajući u vidu zastupljenost Deezera kod nas, ovo je i više nego dobra vest za podcast scenu, uz jednu bitnu napomenu.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2020.

12:07

Podcast je stigao na Deezer: Kako to utiče na vaše megabajte?
Foto: depositphotos/simpson33

Deezer je veću zatupljenost kod nas stekao zahvaljujući Telenorovoj ponudi servisa koje možete dobiti uz njihove tarifne pakete. Ta ponuda u ovom trenutku uključuje dodatnih 10GB internet saobraćaja samo za slušanje muzike preko Deezera i Telenor mobilne mreže.

Međutim, slušanje podcasta razlikuje se u odnosu na slušanje muzike po tome što se sadržaj sluša direktno sa servera podcasta, a ne sa Deezerovih servera, što je slučaj prilikom slušanja muzike.

To znači da slušajući podcaste preko Deezera i mobilne mreže, trošite megabajte iz standardnog inetrnet paketa, a ne megabajte iz paketa za Deezer, ako ga imate.

Stoga, ovo je nešto na šta valja obratiti pažnju ako planirate da slušate podcaste preko Deezera i mobilne mreže. Iako podcasti ne bi trebalo da budu problem za većinu današnjih mobilnih internet paketa, svakako je dobro proveriti stanje standardnog internet paketa i koristiti mogućnost preuzimanja epizoda za slušanje bez interneta.

Inače, slično je kod većine drugih servisa koji nude podcaste, pa nije zgoreg proveriti kako stvari stoje ako neki drugi servis koristite kroz paket kod vašeg operatora. Poznati izuzeci su Mixcloud, Soundcloud i YouTube, uz pojedine autore koji svoje podcaste eksluzivno distribuiraju preko Spotifyja. Zašto?

Razlog za ovo leži u tome što se podcasti na većini platformi distribuiraju preko RSS feedova. To znači da su platforme i aplikacije praktično browseri za RSS feedove podcasta, a sam sadržaj se preuzima ili sluša/gleda direktno sa servera podcasta (RSS feed sadrži link do audio/video fajla).

U toj situaciji, za platforme poput Deezera, mobilne operatore i internet provajdere teško je utvrdivo na kom serveru ćete na kraju završiti (redirekcije, promene u feedovima i slično), pa samim je teško znati za koje lokacije tarifirati saobraćaj na jedan ili drugi način.

Situacija je drugačija kada sama platforma isporučuje sadržaj (muzika na Deezeru je na Deezerovim serverima ili serverima koje Deezer može da isprati).

Kad smo već kod podcasta i Deezera, o tome, ali i o mnogim drugim temama smo razgovarali i u najnovijoj epizodi Tehnopolis Podcasta, koji možete čuti ispod. Tehnička rešenja koja bi mogla omogućiti servisima poput Deezera i operatorima da drugačije tarifiraju saobraćaj za podcaste koje uvoze preko RSS-a mogla bi da ugroze podatke i analitiku o slušanosti koje podcasti imaju za svoje RSS feedove i sadržaj u njima.

Drugim rečima, takva praksa dovela bi do fragmentacije analitičkih alata za podcastere, jer bi svaki servis imao podatke za sebe (a ima ih puno) što bi u velikoj meri otežalo analitiku koja je ključna za razvoj svakog podcasta.

Izvor: Podcastmreza.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: