Kindle, Kobo, ili nešto treće: Kako da odaberete elektronski čitač knjiga

Da li razmišljate o tome da pređete sa klasičnog čitanja knjiga na digitalno? Ako je to slučaj, evo kratkog vodiča koji bi mogao da vam pomogne u tome koji e-reader, odnosno, čitač, da odaberete. Pišite nam u komentarima da li i vi imate neki e-reader, i koji smatrate najboljim.

Izvor: Bug

Ponedeljak, 21.09.2020.

16:20

Kindle, Kobo, ili nešto treće: Kako da odaberete elektronski čitač knjiga
Foto: depositphotos/mariakarabella

Amazonov Kindle standardni je odabir jer se pokazao kao proveren uređaj, a i prilično je popularan. Zapravo je bolje uzeti model Paperwhite, novije generacije, zbog veće gustine piksela (300 PPI vs. 167 PPI), odnosno slova će biti "oštrija".

Mali problem s Kindle čitačima je to što ne podržavaju .epub, otvoreni standard za elektronske knjige koji podržava većina drugih čitača, pa je njih potrebno da konvertujete u Amazonov format .mobi, ali za to postoji besplatni softver Calibre.

Iako je Kindle sinonim za čitač elektronskih knjiga, postoje i modeli drugih proizvođača koji su mu ozbiljni konkurenti.

Tu spada poput Kobo Liber H2O - vodootporni čitač dijagonale 7 inča i gustine piksela 300 PPI, sa senzorom za rotaciju i podešavanjem topline boje pozadinskog osvetljenja. Čitači ovog proizvođača podržavaju .epub automatski.

Čitači knjiga sa "elektronskim mastilom" (e-ink) pogodni su upravo za te posebne formate knjiga, kao što su .epub i .mobi. Tu je reč o formatima koji nisu "fiksni", odnosno koji nemaju unapred definisane stranice, gde će tačno koji tekst i slika biti smešteni.

To čitačima elektronskih knjiga omogućava da ih reformatiraju prilikom prikaza na ekranu, npr. da povećaju slova, bez potrebe za horizontalnim ili vertikalnim skrolovanjem. Ovo je dobra stvar, jer količina prikazanog teksta na ekranu zavisi od veličine ekrana - kao da imate knjigu koja stalno menja dimenzije.
Foto: depositphotos/mariakarabella
S druge strane, PDF je sasvim druga priča. Taj format ima unapred zadate dimenzije stranica, ima određeno gde je na stranici smešten koji tekst i koja slika u kojoj veličini.

Ako je knjiga u PDF formatu predviđena za štampanje na većoj dimenziji stranice, ako je čitate na uređaju as manjim ekranom, to znači da će sadržaj biti vrlo sitan ili ćete morati stalno da skrolujete.

Potencijal tableta kao čitača knjiga prepoznao je i Amazon, pa uz svoje e-ink čitače knjiga, nudi i tablete Fire, sa dijagonalama ekrana od 7 do 10 inča

Takođe, PDF format može biti zahtevniji za prikaz, jer su PDF datoteke po pravilu složenije, pa neke koriste više različitih fontova. Stoga, za one koji ciljaju na čitanje PDF dokumenata, tablet je verovatno bolji izbor, jer su dostupni sa većim dijagonalama kolor ekrana, a i imaju bolje performanse.

Glavna prednost e-ink čitača je dugotrajna baterija, jer ekran ne mora stalno da se osvežava, kao i mogućnost čitanja pod dnevnim svetlom, pa je iskustvo čitanja prirodnije i prijatnije za oči, slično čitanju prave knjige (mada mnogi e-ink čitači imaju ugrađeno svetlo za čitanje pod slabim svetlom ili u mraku).

Dakle, verovatno bi se trebalo voditi upravo time – za čitanje PDF dokumenata uzeti tablet ili eventualno e-ink čitač većeg ekrana, a za čitanje elektronskih knjiga u formatima poput .epub, uzeti čitač elektronskih knjiga sa e-ink ekranom koji vam se uklapa u budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: